Kroz IFAD projekat podršku dobilo 300 poljoprivrednika i asfaltirano 20 km seoskih puteva

Projekat stvaranja klastera i transformacije ruralnih područja (RCTP) je prvi projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), koji se realizuje u Crnoj Gori od 2017. godine.

Kroz Projekat podrška se dodjeljivala za kreiranje klastera lanaca vrijednosti u cilju održive i otporne ruralne transformacije kao i razvoju ruralne infrastrukture klastera, kroz asfaltiranje seoskih puteva i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja.

Juče je u završnoj posjeti ovog projekta predstavnici IFAD misije boravili u Bijelom Polju, gdje su razgovarali sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i rukovodiocima opštinskih organa uključenih u ovaj projekat.

Predsjednik Smolović je izrazio zahvalnost predstavnicima IFAD misije i izrazio uvjerenje da će projekat i u narednom periodu pokazati dobre rezultate.

"Kontrolna misija je zadovoljna saradnjom sa Opštinom Bijelo Polje u prethodnih 5 godina tokom realizacije ovog projekta. Indikatori su pokazali da su pokazali da su premašena očekivanja, a da je Mjere 1 i 2 koristilo oko 300 poljoprivrednih proizvođača" - kazao je Smolović i dodao da je kroz IFAD projekat u Bijelom Polju asfaltirano 20 km seoksih puteva.

Direktor projekta Igor Jovanović je pozvao predstvnike Opštine da pripremaju predloge za naredni period i pohvalio izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom zarad zajedničkog interesa za uspješnost projekta na obostrano zadovoljstvo.

Period implementacije RCTP projekta je od 2017. do 2023. godine. Rezultati se ogledaju u dvije osnovne komponente prva je razvoj klastera, a druga transformacija ruralnih područja koja se ogleda u ruralnoj infrastrukturi.

Izvor i foto: Opština Bijelo Polje