Promovisan roman "Zmaj ispod starog grada" Krunoslava Mikulana (video)

U okviru 11. Festivala fantastične književnosti danas je promovisan roman za  djecu i mlade „Zmaj ispod Staroga grada“ i druga izdanja autora Krunoslava Mikulana.

Kako je kazao Mikulan ,likovi koji se pojavljuju u njegovim romanima jesu likovi iz priča koje pričaju ljudi, kao što su staroslovenski bogovi, zmajevi, vještice i vampiri.

“ Zapitao sam se zašto autori ne upliću našu mitologiju u svoja djela, već se koriste američkim motivima. Učinilo mi se kako bi bilo dobro da se naše legende upotrijebe u knjigama i na taj način sačuvaju. Legende sam skupljao sa svih strana, od svojih studenata i poznanika, od djedova i baka susjeda” kazao je Mikulan.

On je ispričao da se i roman „Zmaj ispod Staroga grada“ zasniva na legendi prema kojoj ispod čakovečkog dvorca porodice Zrinski spava zmaj.

“U ovome romanu djeca postupno sama otkrivaju djeliće zagonetke nastojeći da shvate šta se zapravo događa. Sklapaju čvrsto prijateljstvo zahvaljujući kojem nadvladaju sve nedaće. Iako je tema romana povezana sa starim legendama i događajima iz daleke prošlosti, glavni junaci koriste sva raspoloživa savremena sredstva dronove, mobitele, interaktivne aplikacije… da bi riješili zagonetku tajnoga prolaza I tako spasili sebe i svoje bližnje” ispričao je Mikulan i najavio nastavak avanture četvoro prijatelja.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić