Berger: Kroz umjetnost želim da pokažem da rod i pol nisu bitni da bi bili uspješni u onome što nas zaista ispunjava (video)

Tamara Berger je umjetnica koja se u svojim djelima bavi pitanjem ženskih prava i prava LGBTQ+ osoba, bila je gošća emisije Bestseller Refesticon.

Ona je ovom prilikom istakla da je njen cilj da ohrabri žene, djevojčice i LGBTQ+ osobe da se bave onim što ih ispunjava bez obzira na rod i pol. ,,Kroz svoj profesionalni rad težim da ohrabrim sve osobe da se slobodnije bave onim što ih zaista zanima. Dajem časove slikanja na kojim, pored ostalog, razgovaramo i o tome zašto u školi učimo samo o muškim slikarima i piscima. Jedina umjetnica koje se svi sjete je Frida Kahlo. Ženama moramo dati mogućnost kako ne bi bile obeshrabrene da se bave čak i onim zanimanjima koja se stereotipno određuju kao muška“, istakla je Berger i dodala da je jako važno da žene razviju svijest o solidarnosti i da se više podržavaju međusobno. ,,Moramo eliminisati takmičarski duh koji postoji među ženama, umjesto toga poželjno je razvijati sestrinski odnos. Biti žena i uz to se baviti naukom, nije nimalo jednostavno u ovom svijetu. Danas je sve više žena u nauci što me jako raduje", istakla je.

Kada su u pitanju motivi koje posebno obrađuje u djelima, Berger ističe da je, u književnosti, naročito privlači distopija, te da pokušava da konstruše idealan svijet. ,,Želim da prikažem idealan svijet kada je u pitanju društvo, predstavljajući drugačije modele. U društvima koje ja opisujem često nema muškaraca. Kada je u pitanju fantastika, smetalo mi je što su žene samo sporedni likovi koji čine da djelo ne bude monotono, ali je vrlo rijetko da su one glavni likovi. Sa druge strane naročito su mi primamljive teme koje je obrađivala Džudit Batler kao što je fluidnost polova, ali veliki uticaj na moje stvarlaštvo imala  je i Simon de Bovoar. Kada je u pitanju književnost, Isak Asimov i Usula Mekvin su me oblikovali kao pisca", kazala je Berger.

Ovom prilikom istakla je da je imala veliki broj izložbi širom svijeta, te da je reakcija publike vrlo ohrabrujuća. ,,Imala sam solo izložbe u Japanu i Njemačkoj. Takođe učestvovala sam u velikom broju solo izložbi. Trenutno imam izložbu u centru Štutgarta u jednoj galeriji, a krajem mjeseca planiran je i umjetnički sajam na kojem ću se predstaviti. U avgustu sam boravila u Lisabonu u umjetničkoj rezidenciji, gdje sam se bavila temama ženskih prava u Portugalu, i sve moje radove koje sam tada naslikala donirala sam jednoj nevladinoj organizaciji koja se bavi zaštitom žena od porodičnog nasilja", istakla je Berger.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje

U realizaciji emisije učestvovali Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević, Magdalena Smolović.