KUD Tekstilac istinski čuvar tradicije i kulture našeg naroda (video)

Kulturno umjetničko društvo „Tekstilac“ je više od pola vijeka najbolji ambasador zajedništva, druženja i promovisanja kulture i tradicije naroda Crne Gore.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, rukovodilac KUD-a „Tekstilac“, Emir Mehonjić i njegov zamjenik Alen Šabanović, istakli su da sa upisom novih članova započinju i novu sezonu rada u KUD-u u kojem je do sada, kako su istakli upisano oko 100 novih članova.

„Mi smo i ove godine organizovali upis novih članova, od sedam do 77 godina i namjeravamo da oformimo nove grupe koje će u narednom periodu moći da napreduju od pionirske pa do prve postave. Prosto, to je naš sistem rada, jer mnoga društva u Crnoj Gori, kada dođe do smjene generacija, imaju problem sa članovima, a mi se trudimo da u kontinuitetu radimo sa svim grupama i da ih osposobljavamo da budu dobri igrači“ istakao je Mehonjić.

Da se njihov rad ogleda kroz veliku ljubav i privrženost folkloru naglasio je i Alen Šabanović, jer, kako je kazao, rad sa pet grupa dnevno, zahtijeva, kako fizičku spremnost, tako i strpljenje.

„Imate djece od sedam godina koja još uvijek nemaju razvijenu kordinaciju pokreta, ne znaju gdje je lijevo ili desno, ili onih koji ne osjećaju ritam, a onda treba ukazati na greške koje prave, pokazati pravilno držanje i slične metode, a sa djecom i nije baš lako to postići. Međutim, ovaj posao treba da se voli, prije svega, da bi se mogao na pravi način prenijeti sve ono što čini jednog igrača“ istakao je Šabanović.

Oni su naglasili da se upis završava 15. Septembra kada će i početi sa probama.

Mehonjić je podsjetio da su ljetnju sezonu proveli radno, ali uz zadovoljstvo, jer su imali prilike da učestvuju na raznim festivalima od Prištine, Tivta, Novog Sada pa do Italije gdje su boravili 12 dana.

„Festivali su odlična prilika za druženje, prezetaciju svoje zemlje i njene kulture i tradicije, ali i prilika da se vidi na koji način se organizuju veliki festivali, upoznavanje kultura i običaja raznih naroda, a onda čovjek mnogo toga i nauči, pa može da prenese u svoj grad“ kazao je Mehonjić.

Šabanović ističe da najbolje utiske ovoga ljeta nose iz Aviana, grada u Italiji, gdje su pored Japanaca, Amerikanaca, Argentinaca bili jedino društvo pored Italijana, iz Evrope.

„Festival koji je trajao 12 dana bio je organizovan tako da smo imali svakodnevne aktivnosti, od upoznavanja kulture i običaja do spremanja jela koja su karakteristična za pojedine zemlje. Tako smo i mi spremali naša jela kačamak i priganice na opšte oduševljenje svih u tom kampu. Tako da su to neponovljiva druženja ali i velika prilika za učvršćivanjem veza sa narodima širom svijeta, ali i prilika da u najboljem svjetlu prikažemo našu zemlju i naš grad“ istakao je Šabanović.

Ovi neumorni organizatori svega onoga lijepog što folklor donosi, naglašavaju da će narednu sezonu započeti u renoviranim prostorijama gdje će zamijeniti podove, ventilaciju, a sve u cilju što boljih uslova za igrače-folkloraše.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Milan Knežević