Radionice robotike perspektivne za crnogorske učesnike (video)

U okviru programa 11. Refestikona večeras su promovisane radionice za djecu o nauci i robotici, o kojima su govorili profesorica Biljana Krivokapić i direktor Novica Gačević  iz OŠ“Štampar Makarije“iz Podgorice.

Kako je kazao Novica Gačević, održavanje radionica i takmičenja u oblasti robotike imaju ključnu ulogu u popularizaciji ove oblasti među mladima.

„Prije svega, naša djeca su veoma kreativna, maštovita i radna, a ono što je najvažnije, sa velikom ljubavlju učestvuju u ovim radionicama. Oni su sa svojim radovima učestvovali i van granica naše zemlje, što je negdje i najbolji dio, jer ne predstavljaju samo sebe, već i zemlju iz koje dolaze“  istakao je Gačević.

Profesorica i mentorka Biljana Krivokapić je kazala da su djeca ta, koja treba da identifikuju potrebe savremenog društva i samim tim, kako je istakla, najprije pokreću inovacije da bi  kreirati budućnost.  

„Društvo se svakodnevno suočava sa izazovima, i svako iskustvo, znanje i vještina pomaže u daljem razvoju tehnologije za pronalaženje rješenja, pa tako i djeca u školi sa velikim etuzijazmom, maštom pokušavaju da riješe izazove“ kazala je Krivokapić.

,Koliko su radionice u toj školi dostigle visok nivo obrazovanja u domenu robotike govori činjenica da je veliki broj djece nastavilo školovanje u Evropi. Kroz radionice prvenstveno se podržava razvoj kreativnosti, timskog rada i inovativnosti među mladima. Takmičenja pružaju učenicima priliku da razviju kritičko razmšljanje, razne vještine i timski rad, što je ključna kompetencija za buduće izazove“, naglasila je Krivokapić.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić