Bursać: "Moj posao ili zadatak, je bio da upoznam ljude koji su postali brojevi i demistifikovati zločince da nikad ne postanu heroji”

Promocija knjiga “PTSP Spomenar” i “Čekajući Dilan Doga u Srebrenici” autora Dragana Bursaća održana je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Autorsko veče ovog, po mnogima, najčitanijeg novinara i kolumniste u regionu, obilježio je zanimljiv razgovor o nastanku djela, kolumni i priča iz svog života koje je Bursać pretočio u knjigu.

Kako je kazao Bursać, u knjizi “Čekajući Dilan Doga u Srebrenici” piše i govori istinu, ne da bi se nekome dodvorio ili zamjerio, nego zato što to smatra svojom etičkom obavezom.

 “To su priče o dobru i zlu. Imenovanje ljudi i prozivanje zločinaca. Toliko puno je podataka, a tako malo priče o ljudima koji su bili živi, koji su stvarali oko nas, imali život, voljeli i nadali se, a koji su danas zaboravljeni ili su samo brojevi, kojih se sjetimo samo kada su godišnjice masakra ili genocida. Sa druge strane, zločinci su podignuti na nivo nekakvih heroja. Moj posao ili zadatak, je bio da upoznam ljude koji su postali brojevi i demistifikovati zločince da nikad ne postanu heroji” istakao je Bursać.

“PTSP Spomenar”je zbirka kratkih priča za koje Bursać kaže da  stub knjige čine ljudi, ali i kako je kazao, “obraćanje meni u vezi mog života i šireg pogleda na svijet od trenutka kada sam bio dijete, adolescent i zreo čovjek”.

“Sa druge strane, sadržaj knjige, to su ljudi, to su mi dragi ljudi, koji su sa nama i oni kojih više nema.Najmanje što sam mogao da uradim za njih je to da ih po drugi put oživim, da ih ne bi po drugi put ubili u tom famoznom zaboravu” kazao je Bursać.

Razgovor sa Bursaćem vodili su Edin Smailović i Aleksandar Srdanović. 

Tekst i foto: Vanja Šabanović