Edicija “Poetika strave” predstavljena na VI REFESTICON-u

Jedan od najvrsnijih domaćih poznavalaca horror žanra, pisac i urednik brojnih izdanja, Dejan Ognjanović promovisao je danas ediciju “Poetika strave”, na VI Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON-u.

Upravo je Ognjanović napravio prvi korak u srpskoj teoriji definišući i objašnjvajući horor, koji u srpskoj sredini do tog trenutka nije bio predmet ozbiljnog proučavanja.

„Najčešće je bio ignorisan, rjeđe potcjenjivan ili napadan, uglavnom je bio prepušten zanimanju amatera, ili usputnim napomenama kod rijetkih ozbiljnih proučavalaca. Sveden na fusnotu ili sporednu ulogu u radovima o drugim temama, horor je tretiran ili kao nešto što se podrazumijeva ili nešto što ne zahtijeva dublje istraživanje“, napomenuo je prvi doktor horora u Srbiji.

Predstavljajući ediciju „Poetika strave“, Ognjanović je kazao da je to studija koja defeniše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. vijeka, pa do bestselera sa kraja 20. i početka 21. vijeka.

„ U ovoj knjizi prikazujem ključne faze i aktere, analiziram najreprezentativnija djela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra. Studija se sve vrijeme, a naročito u kasnijim dionicama, koje se bave modernim hororom, bavi i dvosmjernim vezama izmežđu književnosti i filma, a za definisanje žanra podjednako se oslanja na uvide teoretičara filma i književnosti, pa stoga može biti vrijedna i onima koje zanima žanr na filmu isto kao i u književnosti“, istakao je Dejan Ognjanović na današnjoj promociji.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE