Dejan Ognjanović održao predavanje “Srednji vijek kao inspiracija u horor filmu”

Prvi “doktor horora”  u Srbiji Dejan Ognjanović već godinama radi na popularizaciji i afirmaciji horora, a na VI Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2018 govorio je  na temu “Srednji vijek kao inspiracija u horor filmu”.

Prikazujući inserte iz nekoliko proslavljenih horor filmova koji na jedan drugačiji način prikazuju srednji vije, Ognjanović je publici ukazao na više mogućnosti koje rediteljima horor filmova pruža srednji vijek, kao doba u kojem smještaju radnju.

On je o hororu govorio kao ljubitelj, konzument, slušalac i gledalac, kao čovjek koji ima potrebu da promišlja svoju strast prema ovom žanru.

 “Prestao sam da se zadovoljavam čitanjem knjiga i bio sam frustriran što na našim jezicima nije bilo literature koja se bavila time. Horor se eventualno pominjao kao neka fusnota, uzgred u knjigama o fantastici. Zato sam odlučio da se bavim hororom i kao teoretičar, otuda se i proizašle moje teorijske knjiga o hororu poput Faustovski ekran: đavo na filmu, Studija strave: eseji o horor žanru, članaci o Barouzu, Lavkraftu”, kazao je danas Ognjanović.

Ognjanović se dokazao i kao pisac, autor je knjiga “Naživo” i “Zavodnik”, koje su zapravo meta-horor romani.

Prvi “doktor horora”  u Srbiji žali što nema više horora i fantastike, ali je uvjeren da će se takva situacija promijeniti i to zahvaljujući manifestacijama i festivalima, kojih je sve više i koji imaju za cilj da popularizuju fantastičnu književnost, a samim tim i horor, kao srodni žanr.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE