I na VI REFESTICON-u promovisana hrvatska naučno-fantastična konvencija SFeraKon

Najstarija i najveća hrvatska naučno-fantastična konvencija SFeraKon, koja je ove godine proslavila 40 godina postojanja, predstavljena je danas na VI Regionalnom festival fantastične književnosti REFESTICON.

O jednoj  od najvećih evropskih SF konvencija, danas je u Bijelom Polju govorila jedna od organizaotrki Sferakona, Vanja Kranjčević.

,, SFeraKon organizuje  Društvo za naučnu fantastiku SFera iz Zagreba, osnovano je 1976. Godine.  Kroz četiri decenije održavanja, SFeraKon je postao jedna od najvećih evropskih SF konvencija, najveća u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a ovogodišnjim bogatim program još jednom smo dokazali kvalitet ove manifestacije”, kazala je Kranjčević, ističući da je cilj i nakon 40 godina ostao isti, a to je pisanje i promovisanje SF.

Ona je podsjetila da su na nedavno održanom 40. SFerakonu počasni gosti bili Adrian Tchaikovskz, britanski SF i fantasy pisac te dobitnik nagrade Arthur C. Clarke 2016. godine za roman Children od Time, kao i pomorski biolog iz njemačkog grada Bremena Antun Purser, dok je Timo Vuorensola, fimski reditelj i glumac bio još jedan od slavnih gostiju, koji je najpoznatiji kao reditelj filma “Iron sky”.

VI Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON bio je prilika i da Kranjčević promoviše najnoviju 24. SFeraKonsku zbirku “Transreali”, koju su uredile Ivana Delač i Tatjana Jambrišak,

“Na konkurs je pristiglo oko 100 priča, što nas je donekle i iznendadilo, jer je transrealizam žanr koji se ne piše puno. Ali željeli smo da unesemo nešto novo i drugačije, a u tome smo uspjeli, jer zaista je žiri uspio da izabere 14 najkvalitetnih priča”, podsjetila je Kranjčević.

Ona je napomenula da je i ove godine uručena nagrada SFERA, koju je utemeljilo Društvo za naučnu fantastiku SFera u svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije domaćeg SF stvaralaštva te je dodjeljuje kao godišnju nagradu još od 1981. godine.

“Nagradu dobijaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a, a ovogodišnji dobitnici za najbolja djela objavljena u 2017. Su - Minijatura: Goran Čolakhodžić, Sredstva proizvodnje; Kratka priča: Tajana Vujnović, Gospa od smrti; Priča: Darko Macan, Sirene hipersvemira; Roman za mlade: Vesna Kurilić, Izazov krvi ; Teorijski rad: Silvestar Mileta, Alternativna povijest: Wegnerova konceptualizacija podžanra u okviru utopijskih studija; Ilustracija u boji: Sebastijan Čamagajevac, ilustracija naslovnice romana Vanje Spirina Junker’s i Vailiant protiv sila tame”, saopštila je jedna od organizatorki SferaKona, Vanja Kranjčević.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE