Danas promocije istaknutih pisaca fantastike u okviru REFESTICON-a

Šest  regionalni festival fantastične književnosti “REFESTICON 2018”  

Promocije romana ''Klupko'' - Anto Zirdum (Vitez), roman ''Baka Mandini krugovi'' - Tihomir Jovanović (Beograd), zbirka kratkih priča ''Priče o manjinama'' - Festival fantastične književnosti Pazin,  radionica stripa - Nikola Ćurčin (Herceg Novi) Luka Cakić (Podgorica).

Roman,,Klupko", istaknutog književnika Anta Zirduma, promovisan je danas u okviru VI Regonalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2018, U Gaeriji Centra za kulturu. 

Priče inspirisane bosanskim srednjim vijekom, baziraju se na istorijskim ličnostima i događajima, a autor ukazuje na značaj ove zaborvljene ličnoti srednjevjekovne prošlosti.

U razgovoru sa novinarkom Sanjom Čujović, Zirdum je kazao da je roman nastao na malom broju autentičnih izvornih zapisa, i tek jednom ozbiljnijem naučnom radu na našim jezicima koji je izložen na jednom okruglom stolu. Zirdum je roman napisao i kao ljubavnu dramu začinjenu špijunski igrama, dvorskim spletkama, ubistvima i drugim publici zanimljivim detaljima i pričama.

Junaci romana plove kroz životne nedaće koje ih razdvajaju, dokazujući tako da je ljubav znad života i iznad prepreka. 

 

Promovisan roman "Baka Mandini krugovi" Tihomira Jovanovića

Jedan od najistrajnih fanova fantastike u Srbiji, pisac fantastične književnosti i sekretar Udruženja fanova naučne fantastike „SCI&FI“, Tihomir Jovanović, na ovogodišnjem VI Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, promovisao je svoju novu knjigu "Baka Mandini krugovi".

Od samog osnivanja REFESTICONA, jedinog festivala takve vrste u Crnoj Gori, Jovanović je dio ove bjelopoljske manifestacije, koja ima za cilj afirmaciju i popularizacije fantastične kniževnosti.

Predstavljajući novu knjigu “Baka Mandini krugovi”, Tihomir Jovanović je kazao da ona predstavlja nastavak prethodne zbirke priča “Palisade i čadori”.

“U toj zbirci je bilo 12 nepovezanih priča, dok ovde imamo jednu priču. Knjiga pripada žanru komične fantastike i zapravo predstavlja jedan kraći roman. Isti glavni junaci su tu - baka Manda, Arsenije,  Osmanlije, a pojavljuju se i neki izmišljeni likovi. Sama simbolika naslova je višestruka – prva poruka je da u Srbiji kod mjesta Mala Krupa postoje krugovi, gdje ljudi dolaze da se napune nekom pozitivnom energijom, zatim postoje krugovi povezani sa Arhimedovim, a na kraju se cijela radnja romana vraća na sami početak, što je poslednji krug”, pojasnio je Jovanović.

On je kazao da je na ovom romanu radio skoro dvije godine, kao i da nije bilo lako napisati nastavak zbirke “Palisade i čadori”.

“Iako je prednost kada već imamo izgrađen svijet junaka, teško je reći nešto novo, svježe i komično i pronaći taj balans da  bude  zabavno, ali ne banalno”, rekao je Jovanović, dodajući da je nekada lakše humorom prenijeti poruku čitaocu.

On je još jednom naglasio da je REFESTICON sjajna prilika da za promociju pisaca fantatsike, kao i festivala i manifestacija posvećenih ovom žanru.

“REFESTICON okuplja veliki broj ljubitelja fantastike, značajn je za razmjenu iskustava i ideja, a ja zaista sa svakog festivala nosim samo lijepa iskutva i siguran sam da će tako biti i poslije ovog šestog”.

Jovanović je u svijet fantastike uplovio kao dječak, kada je počeo da čita Politikin Zabavnik i već pedest godina “živi” fantastiku, za koju kaže da pruža više mogućnosti od klasične literature, jer ima više svjetova koji su drugačiji od ovoga stvarnog.

“U tom svijetu fantastike sve je moguće, da neko bude vječno mlad ili da prođe sa kraja na kraj svijeta, ili čak da živi u drugim svjetovima i vremenima”, rekao je Jovanović, dodajući da trenutno radi na novoj zbirci, koja će imati humoristički prizvuk, a u kojoj će se pojaviti i Baka Manda.

 

Roman za djecu ,,Vesela veštica Nika" promovisan u okviru festivala

Roman za djecu ,,Vesela veštica Nika", autorke Lele Stojanović, promovisan je danas u okviru Regionalno festivala fantastične književnosti REFESTICON. 

Govoreći o knjizi, autorka Stojanović kazala je da je poenta knjige činjenje dobrog djela, što je povezano sa fantastikom. 

,,Veštica Nika čini dobro djelo upravo zbog zlih veštica, koje, da bi vladale, žele da zarobe svijet zlim djelima i mislima. Ona je tu da se bori da pobijedi dobro, i vlada pozitvna energija u gradu, a zlo nikada ne prevlada svijetom", dodala je autorka.