Novelist Refesticon o Isaku Asimovu

Na programu Radija Bijelo Polje emitujemo serijal emisija posvećen velikanima književne fantastike "Novelist Refesticon".

Predstavljamo poznate pisce i njihova djela, a u ovoj emisiji govorili smo o Isak Asimov.

Isak Asimov (1920-1992) je bio američki pisac i profesor biohemije na Univerzitetu u Bostonu. Rođen je 2. januara 1920. godine u Petrovičima u Smolenskoj oblasti, u Rusiji, kao Isak Judovič Ozimov. Emigrirao je s roditeljima u SAD kad mu je bilo tri godine. Porodica se nastanila u Bruklinu, u Njujorku, gde je i odrastao. Godine 1939. diplomirao je hemiju na Univerzitetu Kolumbija, a 1948. godine je i doktorirao. Preminuo je 6. aprila 1992. godine u Njujorku.

Tokom života su ga ubrajali u pisce ,,velike trojke“ fantastike zajedno sa Robertom A. Heinleinom i Arturom Klarkom. Napisao je brojna djela, nešto više od 500 knjiga i oko 90.000 pisama i razglednica. Ostao je upamćen upravo po djelima iz žanra naučne fantastike, a pored toga je pisao i misterije i publicistiku.

Asimov je praktično sinonim za pravog pisca naučne fantastike, autora podkategorije žanra poznatog kao tvrda naučna fantastika. Njegovo tehničko obrazovanje je svakako omogućilo da na ovaj način eksperimentiše sa pisanjem, i donijelo mu priznanje jednog od kultnih stvaralaca na ovom polju

Najpoznatije Asimovljevo djelo je serijal „Zadužbina“ koji se nekada prevodi i kao Fondacija (Fondation), od kojih su prve tri knjige osvojile jednokratnu nagradu Hugo za „Najbolju seriju svih vremena“, 1966. godine. Trilogija „Zadužbina“, prevedena je na sve značajnije svjetske jezike i prodata u preko 20 miliona primeraka.

Jedna od teorija, tj mišljenja, koje je Asimov razradio i ugradio u završnicu svog serijala o zadužbini je teorija o Gei (Gaia hypothesis). Boginja Gea,  je boginja koja spada u grupu grčkih primordijalnih božanstava (božanstava, koji su postojali prije vremena kao kategorije). Gea je boginja planete Zemlje, ona sama je planeta ili Majka zemlja, prisutna u mnogim mitologijama, npr. Terra Mater u rimskoj mitologiji. James Lovelock je 60-ih godina prošlog vijeka, utemeljio i dao naziv ovoj teoriji, kasnije se ova teorija razvijala, dobijala svoje pristalice, naročito među ekološki osviješćenim naučnicima i teoretičarima a kasnije i se širila i dobijala pristalice širom svijeta. Asimov je vrhunac svojih futurističkih razmišljanja krunisao ovom teorijom u djelu „Na rubu zadužbine“. Planeta Gea je kod Asimova jedinstveni super-um, koji kao kolektivna svijest usmjerava sve svoje potencijale ka opštem dobru. 

 

Kompletan audio snimak emisije možete naći na soundcloud kanalu Radija Bijelo Polje

 

NOVELIST REFESTICON - Isak Asimov

 

Serijal se realizuje u sklopu projekta "Refesticon književno stvaralaštvo", uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

Redakcija portal RBP