Tribina ,,Otvorena uprava za sve: Ka zajedničkim prioritetima” održana danas u Bijelom Polju

Tribina ,,Otvorena uprava za sve: Ka zajedničkim prioritetima” u okviru istoimenog projekta, održana je danas u Bijelom Polju, u organizaciji Instituta alternative uz podršku Nacionalnog demokratskog institute, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Istraživačica javnih politika iz Instituta alternativa, Milena Muk, kazala je u izjavi za Radio Bijelo Polje da je cilj ove tribine da se  pitanje o ovoj važnoj temi spusti sa apstraktnog nivoa, na nivo svakodnevnog života građana i građanki, i njihovih potreba.

,,To je pogotovo u kontekstu izrade novog Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Inicijative za otvorenu upravu u Crnoj Gori. Poziv za prisustvo na tribini bio je  upućen svima, kako bi dali doprinos u formulisanju narednog Akcionog plana za sprovođenje međunarodne inicijative partnerstva, za otvorenu upravu u Crnoj Gori. Danas su iznijeti brojni problemi, i oni se ponavljaju u odnosu na prethodnu tribinu koja je održana u Baru, počev od onih najosnovnijih a to su neažurnost i nepreglednost internet prezentacija ministarstava, vlade, lokalnih samouprava do onih kompleksnijih problema normativne prirode, i velikih ograničenja koja primjena Zakona o slobodnom pruistupu informacijama predstavlja za suštinsko učešće građana i građanki u donošenju odluka”, istakla je Muk.

Nacrt akcionog plana u narednom dvogodišnjem periodu ima pet prioriteta i to učešće građana i građanki, otvoreni podaci i slobodan pristup informacijama, fiskalna transparentnost, jačanje integriteta i javne odgovornosti u borbi protiv korupcije i otvorenost lokalnih samouprava.

Na današnjoj tribini, osim Muk, govorili su i programska menadžerka iz Nacionalnog demokratskog instituta, Maka Meshveliani, Ljiljana Novović iz Ministastva javne uprave, i Zdravko Janjušević iz Bjelopoljskog demokratskog centra. 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić 

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE