Predstava ,,Mirovna misija“ najbolja na 48. Festivalu dramskih amatera Crne Gore

Predstava ,,Mirovna misija“, koju je po tekstu Jovane Bojović, režirao i adaptirao Slobodan Marunović, proglašena je za najbolju na 48. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je završen večeras.

Drugo mjesto pripalo je predstavi ,,Kontrolni“, glumačke družine ,,Sinhro“ iz Podgorice, koja je rađena po tekstu Milene Depolo, a u režiji Đorđija Tatića. Prema odluci žirija treće mjesto osvojili su glumci Centra za kulturu iz Rožaja, za predstavu ,,Kongres pomirenja“, koja je autorski projekat Dragana Koprivice.

Sjajnom izvedbom, glumci bjelopoljskog pozorišta osim prvog mjesta za predstavu, osvojili su i nagradu za najbolju mušku ulogu Sanjin Hajdaragić, žensku epizodu Sanja Ćirović, mušku epizodu Predrag Vukojević, glumačku bravuru Derviš Hadžikić. Nagrada za najbolju muziku takođe je otišla u ruke postavi bjelopoljskog pozorišta, i to  za Sloba Kovačevića, najbolji dramski tekst Jovani Bojović, kao i nagrada za najbolju režiju Slobodanu Marunoviću.

,,Broj nagrada govori o uspješnom poslu koji smo radili u proteklom periodu. Prva nagrada imponuje, ali i obavezuje da u narednom periodu opravdamo ovo povjerenje.  Posebna čar ove priče je - što je večeras održana i premijera. Publika je samim aplauzom po završetku predstave dokazala da vjeruje u nas, i eto nijesmo ih razočarali“, kazao je za Radio Bijelo Polje, glumac bjelopoljskog pozorišta, Predrag Vukojević.

On ističe da je na  festivalu učestvovalo dosta mladih ljudi, radionica i škola glume, ali i amateri gradova koji se prvi put pojavljuju na festivalu, što je kako ističe, veoma značajno.

Ono što je ovogodišnji festival učinilo posebnim jeste izvođenje pozorišnih predstava za najmlađu publiku u revijalnom dijelu, ali i mnoštvo dramskih tekstova crnogorskih autora.

Pored nagrada za predstavu ,,Mirovna misija“, ostalim glumcima pripale su i sljedeće nagrade: Za autorski projekat dodijeljena je Draganu Koprivici, za predstavu ,,Kongres pomirenja“, dramski studio iz Rožaja. Za originalan rediteljski rukopis i scensko istraživanje proglašen je Đorđije Tatić, za predstavu ,,Kontrolni“, glumačke družine ,,Sinhro“ iz Podgorice.

Nagrada za produkciju dodijeljena je Pozorišnom društvu ,,Divan“, Centra za kulturu iz Petnjice, za najbolji kostim Veri Šoškić za postavu pozorišne radionice KIC ,,Budo Tomović“ iz Podgorice.

Za najboljeg mladog glumca proglašen je Vuk Vujisić, za ulogu u predstavi ,,Kontrolni“ glumačke družine ,,Sinhro“ iz Podgorice. Nagradu za najbolju žensku epizodu, ravnopravno sa Sanjom Ćirović dijeli glumica u predstavi ,,Kontrolni“, Teodora Dulović.

Predsjednica žirija ovogodišnjeg festivala, docent dramaturgije, Marija Sarap Čolpa kazala je da su imali posebno zadovoljstvo u konstataciji da je skoro pola vijeka od pozorišne tradicije u Bijelom Polju, samo sebi načinilo rezime, koje, kako ističe, u potpunosti potpisuju, na radost teatra i kulture u cjelini.

,,Odluke su donesene jednoglasno, bez ikakvog polemisanja. Kao znak ove 48. teatarske svetkovine ustanovili smo da je rad i posvećenost koja je iznijela ljepotu izraza, igre, dramske situacije i režije – ono što nas upućuje na dalje zakazivanje naše festivalske priče u Bijelom Polju. Obećavam da ćemo i dalje pomagati i pratiti rad dramskih stvaralaca na našim prostorima“, istakla je Čolpa.

Nagrada za bravuru ,,Fuad Zaimović - Strela“ dodijeljena je Milanu Nikčeviću, za ulogu u predstavi ,,Balkanski špijun“, Akord teatra iz Nikšića. Za partnerstvo u igri nagrada je pripala Bogdani Kostić i Mariji Drakuli, za uloge u predstavi ,,Kontrolni“.

Za najbolju žensku ulogu nagrada je dodijeljena Milici Kekić, za ulogu u predstavi ,,Balkanski špijun“.

Nagrada za kolektivnu igru i scensko istraživanje pripala je Centru za kulturu iz Rožaja, za predstavu ,,Kongres pomirenja“.

Podsjetimo, 48.  Festival dramskih amatera Crne Gore u okviru kojeg je u takmičarskom dijelu učestvovalo sedam predstava, održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, a u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture ''Vojislav Bulatović – Strunjo''.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE