Počela druga faza aktivnosti projekta ,,Sportom protiv stigme i izolacije”

Realizacija fudbalskih utakmica između pripadnika Romske populacije i učenika JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović”, počela je danas u okviru projekta, ,Sportom protiv stigme i izolacije”.

Projekat koji realizuje Nevladina organizacija ,,Novi poredak”, ima za cilj socijalnu i sportsku inkluziju pripadnika Roma u društvenu zajednicu.

Koordinator projekta, profesor Radivoje Bogavac kazao je da je jedan od ciljeva projekta postizanje  manjeg stepena stigmatizacije, formiranje pozitivnih stavova i veće psiho-socijalne prihvatljivosti u odnosu na Romsku populaciju.

Projekat se sprovodi u dvije faze, a u prvoj se već kroz edukativne radionice izvršila priprema gimnazijalaca sa ciljem upoznavanja problema Roma, i smanjenjem socijalne distance prema njima.

Druga faza ogleda se u realizaciji zajedničkih utakmica sa srednjoškolcima, kako bi kroz sportske aktivnosti pripadnici shvatili značaj sporta, a kroz neposredan odnos prema njima i srednjoškolci uklonili postojeće barijere  i predrasude prema ovoj populaciji.

,,Ovo je bila prilika da se promovišu sport, fizička kultura i zdravi stilovi zivota među omladinom i na taj način mladi podstaknu na kreativnij i aktivniji odnos prema samom sportu i prednostima koje nose zdravi stilovi života”, dodao je Bogavac.

Saopštenje i foto: NVO ,,Novi poredak”

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE