Zahvaljujući REFESTICON-u Bijelo Polje je grad u koji se rado dolazi i vraća (video)

Šesti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2018 održaće se od 14. do 17. juna u Bijelom Polju, u organizaciji Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje.

Iako je početak zvanično zakazan za 14. jun, organizatori već od utorka, 12. juna, počinju sa prvim aktivnostima, tako da će Bijelo Polje naredne nedjelje definitivno biti u znaku fantatsike.

Najavljujući program VI REFESTICON-a direktor Radija Bijelo Polje i jedan od utemeljivača ove manifestacije, mr Dragić Rabrenović, kazao je da će ljubitelji fantastike imati priliku da uživaju u čak više od 30 događaja.

“Projekat koji smo započeli prije šest godina nastavljamo uspješno  da  realizujemo. Poslednje pripreme  za VI REFESTICON su u toku, glavne programske aktivnosti već usaglašene i dogovorene,  a sada nam preostaje da završimo samo neke tehničke pojedinosti, kako bi cijela nedjelja protekla u najboljem redu”, kazao je mr Rabrenović.

On je najavio goste iz pet država, odnosno iz više od 20 gradova iz cijelog regiona, a kako je kazao predstaviće se osam partnerskih festivala, oko 30 pisaca iz država okruženja, a dio manifestacije biće čak i oko 200 mališana iz bjelopoljskih osnovnih škola i vrtića.

Gostujući u emisiji Bestseler Refesticon, mr Rabenović je kazao da je teško izdvojiti najvažnije događaje, jer festival, kao i cjelokupni projekat obuhvata više segmenata - književnost, nauku i teoriju, kulturno-umjetničke,  ali i zabavne sadržaje.

“Ipak, jedan od najsvečanijih događaja svakako jeste dodjela nagrade Zlatni zmaj, za međunarodni doprinos fantastičnoj književnosti, ovogodišnjem laureautu Slobodanu Vukanoviću. Takođe, kada govorimo o književnosti neophodno je istaći promocije festivala SFeraKon (Zagreb), Art-Anima (Beograd), TolkiNiš (Niš), Istrakon i FFK (Pazin), FanFest (Celje), zatim predstavljanje zbirke o kraljicama iz Zenice, Regie fantastica iz Beograda, a prvi put ove godine imamo saradnju i sa hercegnovskim Strip festivalom”, naveo je direktor Radija Bijelo Polje i jedan od utemeljivača ove manifestacije, podjsećajući da su u susret VI Refesticon-u na talasima Radija Bijelo Polje emitovani serijali emisija Bestseler Refesticon, Epska fantazija i Fantatsične priče.

VI REFESTICON svakako će obilježiti i brojni eminentni književnici iz Crne Gore i regiona, koji će predstaviti dio svog staralaštva, a ujedno govoriti i o fantastici, kao i ovogodišnjoj temi festivala.

“Ove godine će sa nama biti i učesnici prethodnih festivala, a među njima je i dobitnik nagrade Zlatni zmaj i dobitnik prošlogodišnje nagrade Evropski master – najveće nagrade koja se dodjeljuje za fantastiku u Evropi, profesor Zoran Živković, koji će u Bijelom Polju premijerno predstaviti Knjigu eseja i kratkih priča, stranog izdavača. Sa nama će biti i Slobodan Vukanović, ovogodišnji dobitnik nagarde Zlatni zmaj, koji će predstaviti svoj najnoviji roman “Tuđemilski svici”, zatim ugledni književnik Goran Skrobonja iz Beograda, Branislav Janković iz Niša, kojije do sada objavio šest romana, Vanja Spirin iz Zagreba, Tihomir Jovanović iz Beograda, Anto Zirdum, Zoran Petrović i naš Aleksandar Obradović iz Bijelog Polja i drugi”, najavio je mr Rabrenović.

Tri srednjevjekovne vladarke -  Mara Crnojević, Katarina Kosača i Milica Hrebeljanović 

Sa ciljem da daju doprinos očuvanju i promociji crnogorskog kulturnog nasljeđa i dobrosusjedskih odnosa, organizatori su ovogodišnji festival posvetili vladarkama Mari Crnojević, Katarini Kosača i Milici Hrebeljanović koje su naš region povezivale još u srednjem vijeku.

“One su imale teške životne sudbine, naročito u trenucima unutrašnjih nemira i pobuna vlastele, kada su morale da se izbore za svoj prijesto, zajedno sa svojim vladarima, odnosno supružnicima. Imale su i prijetnju spolja, Osmanlijska imperija je počela da se širi Evropom i upravo kroz te njihove životne priče uviđamo teške sudbine – morale su da promijene vjeru, pozicije vladarki, postale su monahinje. Sve je to bila dovoljna isnpiracija za pisce širom regiona”, istakao je direktor Radija Bijelo Polje, mr Dragić Rabrenović,  dodajući da upravo one ogu poslužiti kao primjer da države sa prostora bivše Jugoslavije mogu i treba da sarađaju, isto kao i sami umjetnici.

Kao jedan od razloga za izbor teme, mr Rabrenović je i naveo i promovisanje ženskih prava.

“Žena je iskonski stub i porodice i cijelog čovječanstva, zato smo odlučile da upravo one budu focus VI REFESTICON-a. Na ovaj način ujedno dajemo doprinos ženskim pravima, a i napominjemo da ako su žene nekada bile vladarke, to mogu biti i danas”, podvukao je on.

Jedan od ciljeva, prema riječima mr Rabrenovića, svako jeste i edukacija mladih.

“Kroz upoznavanje mlade genercije i svih ljubitelja istorije, tradicije, kulture sa novima vrijednostima, zapravo oni uče o onome  što je nekada bilo značajno za nastanak naroda na ovim prostorima. Tako smo ranije festivale posvetili  piscima koji su možda zaboravljeni, a koji su ostavili trag ne samo u regionu, već i u cijelom svijetu, poput Rista Ratkovića, Miodraga Bulatovića, Ćamila Sijarića, Petra II Petrovića Njegoša, kneza Vladimira. Upravo kroz njihove sudbine, tragedije, životne priče, shvatili smo da se kroz fantastiku može nanovo ispisivati ono što se nekada dešavalo, pri čemu se građani edukuju”, naglasio je jedan od organizatora VI Regionalnog fetivala fantatsičen književnosti.

Promocija zbirke “Trium reginarum”

Na VI REFESTICON-u biće promovisana i zbrika “Trium reginarum”, a od pristiglih 45 priča iz cijelog regiona petočlani žiri je odabrao 14 autora priča iz Srbije, po šest iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dvije iz Hrvatske i jednu priču autora koji živi u Njemačkoj.

“Sve priče su naravno u domenu fantastike, neke su horor, neke epska fantastika, naučna fantastika,  fantazija. Imamo priče koje povezuju vladarke sa vanzemaljcima, koji se miješaju u njihovu sudbinu, zatim one koje su vladarke smjestile u sadašnjost, pa su one u Parizu. Zaista je žiri imao mnogo težak zadatak, jer je bilo mnogo kvalitetnih priča i žao im je što se više njih nije našlo u zbirci”,kazao je mr Rabernović za Bestseler Refesticon.

On je kazao da  je broj i kvalitet priča zapravo rezultat i ispravno odabrane teme, jer je inspirativno pisati o ženama koje su sastavni dio legende, etnosa, kulture naroda u regionu.

Predsjednik žirija, kao i ranijih godina bio je  bosansko-hercegovački pisac Adnadin Jašarević, a članovi su bili  Blaga Žurić iz Bijelog Polja, Tihomir Jovanović iz Beograda, Mirko Grdinić iz Pazina i Šeki Musić iz Bara. 

Dodjela nagrade “Zlatni zmaj” – laureat Slobodan Vukanović

Priznanje za izuzetan doprinos fantastičnoj književnosti “Zlatni zmaj” ove godine pripalo je crnogorskom književniku Slobodanu Vukanoviću, kome će ova nagrada biti uručena naredne nedjelje ne REFESTICON-u.

“Odlučeno je da laureat bude Vukanović kao jedan od začetnika žanra fantastike na prostorima bivše Jugoslavije koji je kao pjesnik i pripovjedač, urednik časopisa za književnost i član više redakcija dao izuzetan doprinos razvoju književne fantastike u Crnoj Gori. Uzimajući sve to u obzir, organizacioni odbor i međunarodni žiri, gotovo jednoglasno je odlučio da nakon  Zorana Živkovića, Filipa Davida i Milenka Ratkovića upravo Slobodan Vuknović dobije nagradu”, pojasnio je mr Rabrenović.

On je podsjetio da je Slobodan Vukanović književnik iz Podgorice koji je zastupljen u više od 30 antologija, panorama i izbora, sa do sada objavljenih 11 zbirki poezije, tri romana i deset knjiga za djecu među kojima je i SF roman ’’Ana i sedam robota’’, kao i da je jedan od tri književnika iz Crne Gore, pored Borislava Pekića i Čeda Vukovića, koji su se pojavili među svjetskim autorima iz oblasti fantastike (književnosti, filmu, muzici, slikarstvu) u Enciklopediji naučne fantastike autora Zorana Živkovića.

REFESTICON – manifestacija ključna za razvoj crnogorske kulturne scene

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, jedini takve vrste u Crnoj Gori, već godinama uspješno sprovodi svoju misiju - očuvanje i promocija crnogorskog kulturnog nasljeđa u regionu kroz afirmaciju fantastične književnosti i drugih umjetnosti.

“REFESTICON je festival koji je podržao književnost, to je jedini festival proze u našem gradu i zaista smo svi ponosni na to što smo uspjeli da ga organizujemo po šesti put. Zahvaljujući njemu uspjeli smo da  Bijelo Polje predstavimo  kao grad kulture,  ljubavi, dobrih ljudi i kao grad u koji se sa zadovoljstvom uvijek dolazi i vraća”, zaključio je utemeljivač REFESTICON-a Dragić Rabrenović.

Šesti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON odražava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, a u saradnji sa javnim ustanovama i brojnim partnerima iz Bijelog Polja i regiona.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VI Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE