48. FDA: Nikšićani se predstavili komadom ,,Balkanski špijun“

U okviru druge večeri Festivala dramskih amatera, sinoć je premijerno izvedena predstava ,,Balkanski špijun“ koju su po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Dragana Kneževića, izveli glumci Akord teatra iz Nikšića.

Predstava rađena po filmu čuvenog Dušana Kovačevića donosi  priču o jednom čovjeku koji je sticajem okolnosti završio u zatvoru, zato što je volio Staljina u ono vrijeme, kada je to bilo zabranjeno.

“Nakon jednog razgovora sa inspektorom, koji se raspitivao za njegovog podstanara, koji je došao iz inostranstva, počinje agonija  glavnog protagoniste Ilije Čvorovića, koji je ubijeđen da je njegov podstanar zapravo tajni agent, koji želi da sruši državu. To njegovo ludilo se pretvara u nešto što se zove crna komedija”, kazao je za Radio Bijelo Polje, reditelj Dragan Knežević.

On je naglasio da nije lako raditi predstavu po uzoru na film, jer se publika poistovjećuje sa filmskim junacima, ali da su se ipak potrudili da daju svoj pečat ovom komadu.

Lik Đure Čvorovića u predstavi  ,,Balkanski špijun“ tumačio je Vojo Mrvaljević, a kako je nakon premijere kazao, trudio se da ulogu Čvorovića donese na jedan drugačiji način.

“Pokušao sam da malo pobjegnem od imitiranje Zvonka Lepetića, ali da opet budem jednako dobar kao on. Teško je da predstava bude dobra kao film, a ujedno i drugačija od njega, ali vjerujem da smo uspjeli to da uradimo “, kazao je glumac Vojo Mrvaljević.

Mrvaljević je uvjeren da je bjelopoljska publika uživala, a kako je naglasio, posebno mu je drago što su predstavu premijerno izveli u našem gradu i to na Festivalu dramskih amatera.

“Naš cilj je bio da se publici dopadne predstava i čini mi se da smo ga ostavrili, iako svaka premijera nosi puno naboja. Mi vjerujemo u sebe i naravno da se nadamo nagradi, ali svakako je najvažnije biti dio jedna ovakve manifetsacije“, dodaje Mrvaljević.

Akord teatar je već 17. put za redom na ovom festivalu, iza njih je mnogo nagrada, uspjeha, ali i neuspjeha, ali kako su sinoć potvrdili, uvijek se sa zadovoljstvom vraćaju da bjelopoljskoj publici prikažu godišnja ostvarenja.

 

Autorke i foto: Sanja Čujović i Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE