Poljoprivrednicima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice uručena rješenja o podršci (video)

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predsjednik Opštine Petar Smolović uručili su danas u Bijelom Polju rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz naše opštine, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka.

Ukupna vrijednost odobrenih investicija iznosi 2 miliona eura, za koju će od Ministarstva poljoprivrednici dobiti bespovratnu podršku u iznosu nešto više od milion eura, a samo iz Bijelog Polja 47 korisnika je dobilo bespovratnu podršku u iznosu od više od 225 hiljada eura.

Uručujući rješenja Simović je kazao da je ohrabren pozitivnim trendovima koji se bilježe kada su u pitanju rezultati javnih poziva.

„Na nivou Crne Gore stočni fond će biti uvećan za 625 grla krupne stoke i 2200 sitne, što znači da se iz godine u godinu povećava”, istakao je Simović.

Ministar je naglasio da je sektor poljoprivrede najveći proizvodni pogon pod otvorenim nebom u Crnoj Gori, u kome radi veliki broj domaćina i članova njihovih porodica, a čiji je posao zahtjevan i kontinuiran tokom cijele godine.

“Nema posebnih prilika, ni potreba ni motiva za sastajanjima sa poljoprivrednim proizvođačima. To je naš redovni posao, kontinuiran, to je naša i profesionalna i ljudska obaveza. Da budemo na terenu, da sa vama podijelimo razmišljanja, damo odgovore u odnosu na vaše zahtjeve i prijave za podršku, da definišemo nove ciljeve i naša nova zajednička pregnuća“, poručio je Simović iz Bijelog Polja. 

Za potpredsjednika Vlade poruka ohrabrenja i dodatne obaveze i odgovornosti prema Bijelom Polju, i cijelom sjeveru, jeste činjenica da su građani jasno prepoznali puteve napretka.

 „Jasno je da sjever može više, želi više i da mu više i pripada. Na tragu te odgovornosti, Vlada će biti dodatno posvećena sjeveru Crne Gore, sa osnovnim zajedničkim ciljevima - da zajedno i odgovorno, sa lokalnim upravama, preduzetnicima i vrijednim domaćinima doprinesemo otvaranju radnih mjesta, da obezbijedimo konkuretniju ekonomiju, svuda gdje se stvara nova vrijednost i podiže kvalitet života građana“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i nove prilike za nastavak dijaloga i komunikacije sa proizvođačima, koja za rezultat ima povjerenje i pozitivne trendove u poljoprivredi i razvoju ruralnih područja, izrazio je i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

“Ovo je dokaz da Vlada i Opština rade u kontinuitetu i da ispunjavaju ono što su obećali u prethodnom periodu. Od oko 70 uglednih domaćina, koji koriste ove mjere podrške, iz Bijelog Polja je njih 47, što je pokazatelj da naš grad opet prednjači i zato zaista želim da zahvalim Vladi i Minstarstvu poljoprivrede na svesrdnoj pomoći Bijelom Polju i svim domaćinima koji su uspješno prošli kriterijume ovog poziva”, rekao je danas Smolović.

On je poručio da će se Opština Bijelo Polje truditi da u narednom periodu još intezivnije ulaže u poljoprivredu i da pomogne njen razvoj, kako finansijskim, tako i tehničkiim mjerama.

“Trudićemo se da izađemo na teren i da svi naši poljoprivredni inženjeri i sekretarijati budu na raspolaganju poljoprivrednicima, a imamo u planu i otvaranje Kancelarije za izradu biznis planova sa tri sektora, koji bi se bavili izradom biznis planova prema IRF-u, poljoprivrednih planova i projekata prema Ministarstvu poljoprivrede, kao i evropskih projekata”, najavio je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

Poljoprivredniku Miroslavu Goluboviću iz Berana danas je uručeno rješenje o podršci u iznosu od 3 800 eura za čvrsti stajnjak i osočnu jamu.

“Aplicirao sam i za mlijeko i tu podršku sam dobio, tako da sam zaista zadovoljan i zahvalan Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, a sigurno ću i u budće koristiti ove programe”, rekao je Golubović.

Zahvaljujući ovom programu podrške Amel Durović iz sela Goduša dobio je pet steonih junica.

“Na taj način obogatio sam rasni sastav, a imaću i više mlijeka za prodaju”, rekao je mladi poljoprivrednik iz bjelopoljskog sela.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović danas je sa poljoprivrednicima podijelio i zadovoljstvo zbog ohrabrujućih preliminarnih rezultata javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD.

„Uskoro ćemo predstaviti rezultate IPARD poziva, ali već sad možemo reći da smo više nego zadovoljni, posebno ako znamo kakva su uporedna iskustva drugih zemalja u korišćenju EU fondova. Iz Bijelog Polja, dobili smo značajnih 72 zahtjeva poljoprivrednika koji žele da iskoriste taj značajan podsticaj“, saopštio je Simović.

On je rekao da nastavljaju sa realizacijom IPARD-a, javnih poziva iz Agrobudžeta, direktnih plaćanja i svih drugih programa iz Agrobudžeta za 2018 koji je bio finansijski izdašniji i sadržajniji.

“Takav trend rasta podrške vjerujem da će biti i u narednim godinama. To nas vodi naprijed. Rad poljoprivednika, njihovo pregalaštvo, potreba da živeod od svog rada, a obaveza Vlade i lokalnih samouprava da je da im pomognemo da postanu konkuretniji, da postanu dio porodice evropskih farmera i imaju podsticaje kakve oni imaju“, poručio je Simović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Drako Braič

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE