Obradović: Djeca su najbolja i najiskrenija publika (video)

Sve što radite za djecu mora da počiva na energiji koju emituje autor, jer su oni najbolja i najiskrenija publika, ona koju ne možete prevariti, kazao je književnik, tekstopisac pozorišnog komada ,,Sujevjerje“, Slobodan Zoran Obradović, gostujući u emisiji Otvoreni studio, Radija Bijelo Polje.

,,Tokom premijere predstave prisustvovao sam čaroliji mališana, i došao do zaključka da tekst nijesam pisao za njih, već da sam ih u njemu opisivao. Bili su toliko uvjerljivi i prirodni, i sigurno nijesam pogriješio kada sam im predao tekst za ovaj komad”, istakao je Obradović.

Komad koji su režirali Nada Pavićević i Izet Mulabegović, donosi priču o djeci koja brzo uočavaju da je sujevjerje zapravo laž i obmanjivanje, ali da može poslužiti i kao igra.

Tom prilikom, glumac i reditelj Izet Mulabegović, kazao je da su pred sobom imali sjajan tekst sa jasno oslikanim karakterima,  koji se može porediti sa izuzetnim dramskim tekstovima.

,,Napravili smo dobru predstavu, kombinaciju realnog i irealnog pozorišta, korisitli smo pozorište sjenki, i to se publici dopalo. Samo postojanje radionice, pokazalo se isparvnim i korisnim, jer je iznjedrila veliki broj sada već prepoznatih glumaca”, istakao je Mulabegović.

On je dodao da su djeca  uspješno odigrala predstavu, ali je i Bijelo Polje dobilo prvog dramskog pisca za djecu, što je, kako navodi, za svaku pohvalu.

Mladi glumac Damjan Drobnjak, već sedam godina pohađa pozorišnu radionicu i gaji ljubav prema dramskoj umjetnosti, kako je istakao gostujući u emisiji, nakon premijere svi su bili zadovoljni izvođenjem.

,,Spremali smo se od septembra, bilo je zahtjevno svima da prikažu na najbolji način svoj lik, ali uz pomoć naših reditelja pokazali smo se u što boljem svjetlu. Ja sam glumio lik dječaka Sretena - Rimovanog, koji kroz rimu pokazuje ljubav prema djevojčicama”, dodaje Drobnjak, i poručuje vršnjacima da se pridruže radionici.

Drama za djecu  u kojoj su svi akteri od tekstopisca, režisera i glumaca iz našeg grada, govori o djeci koja brzo uočavaju prevaru koju nudi odrastao čovjek.

Mulabegović savjetuje mlade glumce da ne postoje male i velike uloge, već samo one loše i dobro odigrane.

,,Našim glumcima uvijek ponavljamo da i glumac koji tumači ulogu bez bilo kakve riječi, čini taj pozorišni čin kompletnim,  i doprinosi da sve izgleda savršeno”, zaključio je Mulabegović

Ovaj pozorišni komad biće dio pratećeg programa 48. Festivala dramskih amatera, koji će biti održan od šestog do devetog juna u Bijelom Polju, što potvrđuje da je predstava zavrijedila pažnju gledalaca.

Projekat koji realizuje Centar za djelatnosti kulture Bijelo Polje, sastojao se od objavljivanja knjige - drame u tri čina, bjelopoljskog pisca za djecu Slobodana Zorana Obradovića i pozorišne predstave koja je izvedena.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Idrizović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PRUEZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE