Gimnazijalka Katarina Dragović uspješna na brojnim poljima (video)

Učenica trećeg razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, Katarina Dragović, pored toga što je uspješna u školi, odlične rezultate postiže i na brojnim drugim poljima.

Na Državnom takmičenju iz biologije osvojila je drugo mjesto.

U emisiji ,,Kreativci“, Radija Bijelo Polje, Katarina je govorila o svakodnevnim obavezama u školi, vannastavnim aktivnostima ali i svim budućim planovima.

,,Nije bilo mnogo teško, ali konkurencija je bila jaka. Ja sam se pripremala oko pola godine, a mentor mi je bio profesor Tomislav Tomović“, dodala je Katarina.

Otkrila je da su joj biologija i matematika omiljeni predmeti u školi. Učestvovala je i u prekograničnom kvizu iz geografije, i osvojila ekipno prvo mjesto.

,,Imali smo oko 30 pitanja, i cilj je bio da odgovorimo na što više pitanja u kratkom roku. U ekipi nas je bilo četvoro i to Anđela Pavićević, Neško Gojačanin i Antonio Rabrenović. Pripremali smo se oko mjesec dana, i postigli dobar rezultat“, priča Dragović u emisiji ,,Kreativci“.

Katarina se takmičila i na Opštinskim smotrama recitacije i besjedništva.

,,Predstavila sam se autorskom besjedom o ratu, i to je jedno divno iskustvo koje ću uvijek pamtiti. Najupečatljivija rečenica iz besjede mi je bila ,,da u ratu nikada nije puklo više bombi, koliko je puklo majčinih srca“, kao i da ,,nikada nije razoreno više gradova, koliko je razoreno ognjišta“. Kada su u pitanju recitacije ja sam se predstavila pjesmom o očuvanju prirode. Da napišem ovu besjedu o ratu podstakla su me trenutna dešavanja u svijetu“, dodala je Katarina.

Ona je članica sekcije ,,Mladi ekolozi“

,,Tokom pohađanja sekcije pričamo o očuvanju prirode, dajemo svoje ideje kako bi se još više mogla očuvati priroda, predlažemo neke zakone... Primjećujem da su gimnazijalci dosta zainteresovani za ovu oblast“, navela je ona.

Katarina pored svih obaveza koje ima u školi i vannastavnim aktivnostima, piše fantastične priče.

,,Priče sam pisala za Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, a jedna mi je objavljena u zbirci, na temu ,,Stećci“. Pohađala sam radionice dva mjeseca i redovno pisala priču. Pisala sam o tome kako treba održavati kulturu stećaka i prirodnih spomenika, a za temu ,,Putnik“ priča se zvala ,,Putovanje do središta srca i misli“, ističe Katarina u emisiji Radija Bijelo Polje.

Podsjetila je da je mladima veoma važno organizovanje REFESTICON-a, jedinog festivala takve vrste u Crnoj Gori.

Sa drugaricom Anđelom Pavićević učestvovala je na Festivalu nauke za mlade.

,,Mi smo pravili eksperiment iz biologije, tema nam je bila da dokažemo kolika je sličnost između čovjeka i banane. Svima je poznata sličnost između čovjeka i majmuna, ali smo zapostavili priču sa čime još čovjek ima sličnosti. Planirali smo da istražujemo koliko sličnosti ima između DNK čovjeka i jagode“, objašnjava Dragović.

Savjetovala je mlade da konstantno rade na sebe i stiču nova znanja i vještine.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE