Crnogorski tradicionalni proizvodi predstavljeni na 14. Terra Madre Salone de gusto u Torinu

Članovi  zajednice Slow food Montenegro - Bjelasica, Komovi i Prokletije, učestvovali su na 14. Terra Madre Salone de gusto u Torinu, događaju posvećenom očuvanju biodoverziteta hrane.

Ovaj događaj okupio je slow food zajednice iz cijelog svijeta, a Slow food Montenegro predstavljali su Musa i Sabina Ramović, jedni od osnivača zajednice, profesorica sa Biotehničkog fakulteta Jasmina Balijagić, poljoprivredni proizvođači Željko Macanović i Milija Madžgalj, kao i mladi kuvar Amir Džafić.

“Regeneracija je bila tema ovogodišnjeg Terra Madre događaja - vraćanje korijenima i osnovi ishrane, grahoricama i zitaricama. Takođe, održana je i izložba posvećena starim sortama grahorica i žitarica cijelog svijeta, pa su se na njoj našle neke od starih sorti koje su sačuvane u Crnoj Gori i to kukuruz jarik, zrno heljde i zrno spelte”, saopštili su za Radio Bijelo Polje zajednice Slow food Montenegro.

Oni su napomenuli da su u okviru pomentog događaja, koji je trajao od 22. do 26. septembra, organizovane razne radionice, forumi i sastanci, a crnogorska delegacija je prezentovala domaća jela.

“Mi smo iskoristili  prisustvo mladog kuvara Amira Džafića da posjetiocima prezentujemo domaća jela: kačamak  od kukuruznog i heljdovnog brašna, gurabije, pitu od speltinog brašna, halvu… Takođe, svi posjetioci su imali mogućnost da probaju našu domaću pršutu, lisnati sir, domaći džem od šljiva, livadski med I  naravno rakiju od jabuke i šljive”, naveli su iz zajednice Slow food Montenegro - Bjelasica, Komovi i Prokletije.

Istakli su da veliku zahvalnost duguju predstvanicima Slow food Albanija i Slow food Makedonija, koji su im ustupili prostor za pripremu hrane, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje  je finansijski podržali učešće na ovom događaju.

Izvor: NVO Kisjele vode

Teksta objavila: Sanja Dulović