Broj zavisnika od psihoaktivnih susptanci sve veći, neophodna kontinuirana prevencija (video)

Broj zavisnika od psihoaktivnih supstanci koji su potražili stručnu pomoć u  Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja u odnosu na prošlu godinu veći je za 30% , kazala je dr Mirjana Varagić, specijalista psihijatar i sertifikovani specijalziovani porodični psihoterapeut.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, povodom petodnevne kampanje “Zauzmi stav i budi zdrav”, koju realizuje opštinska Kancelarija za borbu protiv narkomanije sa Domom zdravlja i ovdašnjim osnovnim i srednjim školama, dr Varagić je kazala da postoji dosta razloga za zabrinutost, jer poslednjih dvadeset godina postoji trend porasta broja korisnika psihoaktivnih supstanci, ne samo kod nas već svuda u svijetu.

“Objašnjenja se najčešće traže u društveno ekonomskoj situaciji, te se navodi da su  zemlje u tranziciji najčešće pogođene tom problematikom, ali je sigurno, da su razlozi mnogo dublji I kopleksniji. Narkomanija je neinfektivina epidemija modernog doba koja se širi i nažalost, koliko god se preduzimaju preventivne mjere, imamo sve više zavisnika. To je razlog što se pitamo gdje se griješi i šta se ne radi kako treba”, naglasila je dr Varagić.

Ona je pohvalila inicijativu lokalne samouprave i Kancelarije za prevenciju narkomanije na izradi Lokalnog akcionog plana za prevenciju narkomanije,  strateškog dokumenta prvog takve vrste u Crnoj Gori, kojim se želi definisati i obezbijediti kordinacija različitih aktivnosti na lokalnom nivou i usklađivanje  nacionalnim dokumentom u cilju prevencije ove pošasti.

“Na taj način će se dobiti kvalitetno osmišljen set aktivnosti do kraja 2019. godine i dodatno unaprijediti saradnja sa partnerima, i još efikasnije djelovati u prevenciji narkomanije”, kazao je Dragoslav Šebek, rukovodilac Kancelarije za prevenciju narkomanije.

Šebek je govoreći o aktivnostima koje će biti realizovane u okviru kampanje, najavio izložbu strip radova  učenika OŠ “Dušan Korać” na temu “Droga, moje viđenje problema”, dok će na poligonu škole “Risto Rtaković” biti održana fudbalska utakmica.

“Nakon toga, u srijedu će biti organizovana diskusija “Ja bih da pitam”, a učenici će imati priliku da pitaju sve ono što ih zanima, kao i da čuju stručna mišljenja i savjete stručnjaka za probleme narkomanije. Istog dana u  Centru za kulturu biće priređen i poetsko-muzički brevijar učenika, u četvrtak je planirana izložba likovnih i literarnih radova, a u petak će učenici škole “Dušan Korać” izvesti predstavu”, kazao je Šebek.

On je podsjetio da  ovim  aktivnostima  žele da pruže podršku mladima koji se bave sportom, muzikom, plesom, književnošću, ali i da one, koji nijesu uključeni u takve sekcije, podstaknu da se priključe svojim vršnjacima.

“Mislim da je to najbolji način da ih spasimo od bolesti zavisnosti i svih devijantnih ponašanja i da ih izvedemo na pravi put”, podvukao je Šebek.

AUDIO SNIMAK

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Sanida Kajević

Video i foto: Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.