U Bijelom Polju počela kampanja “Zauzmi stav i budi zdrav” (video)

Petodnevna kampanja “Zauzmi stav i budi zdrav”, usmjerena na borbu protiv narkomanije, počela je danas u Bijelom Polju.

U okviru kampanje narednih dana biće održano više događaja i aktivnosti preventivnog i edukativnog karaktera, kako bi mladima ukazali na sve opasnosti i problem do koji dovodi upotreba narkotika i opojnih sredstava.

“Cilj ove kampanje je da skrenemo pažnju javnosti na ovaj problem, koji sve više uzima maha, kao i da što više roditelja motivišemo i podstaknemo da se uključe u naše preventivne programe, jer samo zajednički možemo dati doprinos u rješavanju problema narkomanije”, istakao je na današnjoj konferenciji  Dragoslav Šebek, samostalni savjetnik u opštinskoj Kncelariji za prevenciju narkomanije, koja i sprovodi ovaj projekat.

 Šebek je saopštio da već sjutra počinju sa projektnim aktivnostima, tako da će učenici OŠ “Dušan Korać” sjutra izložiti svoje strip radove na temu “Droga, moje viđenje problema”, dok će na poligonu škole “Risto Rtaković” biti održana fudbalska utakmica.

“Nakon toga, u srijedu će biti organizovana diskusija “Ja bih da pitam”, a učenici će imati priliku da pitaju sve ono što ih zanima, kao i da čuju stručna mišljenja i svajete dr Mirjane Vragić , Osmana Erovića, a i ja ću biti otvoen za sva njihova pitanja. Tog dana ćemo u Centru za kulturu prirediti i poetsko-muzički brevijar učenika. Za četvrtak smo planirali izložbu likovnih i literarnih radova, a u petak će učenici škole “Duaš Korać” izvesti predstavu”, najavio je samostalni savjetnik u opštinskoj Kncelariji za prevenciju narkomanije Dragoslav Šebek.

On je kazao da svim planiranim aktivnostima u okviru kampanje žele da pruže podršku mladima koji se bave sportom, muzikom, plesom, književnošću, ali i da one koji nijesu uključeni u takve sekcije, podstaknu da se priključe svojim vršnjacima.

“Mislim da je to najbolji način da ih spasimo od bolesti zavisnosti i svih devijantnih ponašanja i da ih izvedemo na pravi put”, podvukao je Šebek.

 U okviru kampanje “Zauzmi stav i budi zdrav” danas je održan i prvi konstitutivni sastanak Radne grupe za izradu Lokalnog plana akcije za prevenciju narkomanije, a kako je na konferenciji kazala sekretarka Sekretarijata za Lokalnu samoupravu Saida Čikić, Bijelo Polje će biti prva opština u Crnoj gori, koja će donijeti ovakav strateški dokument.

“Ovim dokumentom ćemo definisati i obezbijediti koordinaciju različitih aktivnosti na lokalnom nivou i uskladiti ih sa onim na nacionalnom.  Na ovaj način ćemo dobiti kvalitetno osmišljen set aktivnosti do kraja 2019. godine i dodatno unaprijediti saradnju sa našim partnerima i tako još efikasnije djelovati u prevenciji narkomanije”, naglasila je Čikić, napominjući da je predsjednik Opštine Rješenjem formirao Radnu grupu za izradu ovog lokalnog strateškog dokumenta koju čine predstavnici svih relevantnih institucija, kako bi imali stručno osmišljene, sistematizovane mjere, koje će uticati na prevenciju zloupotrebe droga.

Čikić je istakla da preventivni programi u zajednici treba da obuhvate različite sisteme, kao što su vaspitno-obrazovni sistem, omladinski i sportski klubovi, zdravstvene i socijalne ustanove, NVO i mediji, te da je zato naša opština 2010. godine potpisala Memorandum o saradnji sa JZU Dom zdravlja, CSRBP i CBBP.

“Osim sa pomenutim institucijama, imamo potpisane Sporazume o saradnji sa tri srednje i 17 osnovnih škola, a kako je i samom Strategijom definisano upravo vaspitno-obraovne ustanove na svim nivoima treba da obezbijede djeci i mladima sigurne i bezbjedne uslove za razvoj, kao i pristup informacijama o efektima droga. To je upravo ono na čemu smo mi u proteklom periodu sa našim partnerima i radili, a sve to imajući u vidu činjenicu da je škola optimalno mjesto za razvijanje stavova i vještina za odgovorno ponašanje”, navela je sekretarka Sekretarijata za Lokalnu samoupravu.

Ona je podsjetila da je naša opština osnovala Kancelariju za prevenciju narkomanije 2010. godine, kao i da je na državnom nivou uspostavljena mreža opštinskih kancelarija koje se bave ovom problematikom.

“Kancelarije su značajan instrumemt za sprovođenje preventivnih i edukativnih aktivnosti, naravno uz saradnju sa ostalim institucijama na lokalnom nivou.  Nastavnici, učenici, roditelji, psiholozi, socijalni radnici, ljekari, zaposleni u policijskim ispostavama, mediji i nevladine organizacije sarađuju i dopunjuju svojim aktivnostima djelovanje opštinskih kancelarija za prevenciju”, kazala je Čikić, ističući i ulogu medija u borbi protiv narkomanije, koja je prepoznata i Strategijom za sprečavanje zloupotrebe droga.

Kampanju “Zauzmi stav i budi zdrav” realizuje Kancelarija za prevenciju narkomanije, a projekat su podržali JU Centar za kulturu, NVO “Klub kulture”, Gimnazija “Miloje Dobrašinović”, JU Srednja stručna škola, Srednja elektro-ekonomska, Centar bezbjednosti Bijelo Polje, osnovne škole “Dušan Korać”, “Risto Ratković”, “Marko Miljanov”, Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Kancelarija za mlade, kao i bjelopoljski Dom zdravlja.

Moderator današnje konferencije bio je Miloš Kljajević, rukovodilac Odjeljenja u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Drako Braič

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE