Preko 30 učesnika V festivala Art-Anima, organizatori očekuju najveću posjećenost do sada (audio)

Peti festival fantastične književnosti Art-Anima održaće se od 01. do 03. juna u Beogradu, a ove godine okupiće  preko trideset učesnika, koji će  govoriti o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umjetničkom pogledu.

Gostujući u emisiji Bestseler Refesticon, jedan od organizatora beogradskog festivala, Dragoljub   Igrošanac, istakao je da će se među gostima Art Anime naći mnogi ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni radnici i naučnici, koji će se osvrnuti na  kako na klasične autore i djela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.

“Počasni gost ovogodišnjeg festivala je prof. dr Sava Damjanov, pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost. Njemu će drugog dana Festivala biti uručena nagrada „Art-Anima“ za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji. Među učesnicima festivala su i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković, članica NIN-ovog žirija Tamara Krstić, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan M. Ćirković, glumac i scenarista Dimitrije Vojnov, promoter nauke Slobodan Bubnjević, urednik edicije „Poetika strave“ Dejan Ognjanović, urednik u izdavačkoj kući Dereta Aleksandar Šurbatović, kao i mnogi drugi”, najavio je Igrošanac, dodajući da su u toku poslednje pripreme i da nestrpljivo iščekuju prvi dan festivala.

U fokusu V festivala fantastične književnosti Art-Anima su predavanja i tribine, na kojima će se se govoriti o stvaralaštva Ursule K. Legvin, Artura Klarka, Žila Verna, Dž.R.R. Tolkina, Kazua Išigura, Vilijama Houpa Hodžsona, Filipa K. Dika.

“Pored tih predavanja, promovisaćemo i poslednje izdanje Književne fantastike, koje je zaista mnogo drugačije i bogatije, od prethodnih. Takođe, u subotu, 2. juna u 16 časova imaćemo zadovoljstvo da predstavimo i neke od projekata Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja i to će biti prilika da se u fokus stavi  promocija festivalske zbirke “Knez Vladimir”, o kojoj će govoriti urednik Dragić Rabrenović, kao i neki od autora i članova žirija Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović, Šeki Musić”, rekao je Igrošanac, ističući da je  REFESTICON posebno važan za razvoj regionalne scene fantastike.

Igrošanac kaže da očekuju najveću posjetu do sada, a pored ljubitelja fantastične književnosti, nadaju se dolasku i onih koji nijesu u suštini samo posvećenici ovog žanra, već i druge visoke književnosti.

“Iako slavimo pet godina postojanja, naš početni pristup i sam koncept ove manifestacije ostaje isti, sa ciljem da podstaknemo adekvatnije promišljanje fantastične književnosti i da povećamo interesovanja stručne i široke javnosti za ovu vrstu literarnog stvaralaštva. Mnogi prenapregavaju činjenicu da među fantastičnim djelima postoje klasici, odnosno vrhovna djela književnosti, a mi upravo ovim festivalom želimo da ukažemo na taj najkvalitetniji dio fantastičnog korpusa književnosti”, naglasio je jedan od organizator festivala Art Anima.

Nakon V godina postojanja beogradskog festivala fantastične književnosti Art-Anima, Igrošanac kaže da su donekle uspjeli da ostavre svoj cilj i da su dali doprinos razvoju fantatsike.

“To se najbolje vidi u podršci koju nam ukazuju pisaci poput Filipa Davida, Svetislava Basare, Davida Albaharija, koji su učestvovali u izgradnji ove manifestacije. Kada takvi ljudi stanu iza vas imate motiv da radite još više i bolje, jer i oni prepoznaju kvalitet onoga što radimo”, kazao je Igrošanac, dodajući da nažalost izostaje podrška Ministarstva kulture, kao i svih ostalih ustanova, što onemogućava da festival Art Anima bude još kvalitetniji.

Ipak, on naglašava da je od trenutka kada je on uplovio u svijet fantastike ipak napravljen veliki pozitivni pomak.

“Mnogi se sada bave promocijom  fantastične književnostI, a ono što nas možda malo izdvaja od drugih jSete ta želja da se kvalitet održi i da on bude presudan. Jer mnogi često idu ispod te granice, što je izuzetno velika opasnost, jer je upravo iz tog razloga žanr fantastike je doživio da bude nazavan paraliteraturom “, podvukao je Igrošanac, dodajući da ipak vjeruje da će u budućnosti fantastika dobiti mjesto koje zaslužuje, kao i da veliki doprinos tome daju brojni festivali iz regiona.

V Festival fantastične književnosti Art-Anima organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima, Kontrast izdavaštvo, Klub za kulturu i umetnost SKAZ i magazin studenata dramaturgije Armaturgija.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VI Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, koji će se od 14. do 17. juna održati u Bijelom Polju.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević