Sportskom inkluzijom smanjiti nivo asocijalnog i devijantnog ponašanja Roma

Predrasude koje postoje prema Romima i dalje ih marginalizuju i doprinose njihovoj društvenoj isključenosti,  i dalje u Crnoj Gori imamo veliki problem sa obrazovanjem Roma, kao i zapošljavanjem,  a imajući sve to u vidu NVO “Novi poredak” pokrenula je novi projekat “Sportom protiv stigme i izolacije”.

Cilj projekta je stvaranje uslova za uključivanje romske populacije u sportske aktivnosti, kroz edukaciju srednjoškolske omladine i pružanja podrške mladim Romima, kazao je na današnjoj konferenciji, održanoj u hotelu “Franca”, predsjednik NVO “Novi poredak” i profesor sociologije, Radivoje Bogavac.

“Projektom “Sportom protiv stigme i izolacije” želimo da podignemo svijest društvene zajednice i okruženja o značaju i prednostima sportske uključenosti romske populacije i unapređenja sportske inkluzije mladih  iz ove populacije, kroz organizovanje sportskih aktivnosti i promocije značaja sporta i fizičke kulture”, istakao je danas profesor Bogavac.

On je dodao da vjeruju da će putem sportske inkluzije smanjiti nivo asocijalnog, patološkog i devijantnog ponašanja Roma,  kao i povećati  zainteresovanosti za fizičku kulturu uopšte.

Direktna ciljna grupa projekta su 30 mladih iz romske populacije i 150 učenika Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović'' iz Bijelog Polja.

“Indirektna ciljna grupa su porodice Roma, porodice učenika Gimnazije iz Bijelog Polja, učenici, studenti, mediji, građani, pripadnici lokalne samouprave, političari i mnogi drugi. Ciljne grupe su odabrane upravo radi uspješnosti realizacije sportske inkluzije i povećanja svijesti o značaju sporta, a kategorije građana koje će se obuhvatiti ovim programom predstavljaju čitav dijapazon društveno-kulturne zajednice preko koje će se ova ideja i implementirati u praksi”, naveo je predsjednik NVO “Novi projekat”, dodajući da je očekivani broj korisnika ovog programa oko 4 000 građana.

Među brojnim aktivnostima koje su planirane projektom, profesor Bogavac danas je istakao one ključne.

“Planiramo da realizujemo pet edukativnih radionica u koje će biti uključena srednjoškolska omladina, da organizujemo tribinu na temu sportske uključenosti Roma, kao i da održimo pet zajedničkih fudbalskih utakmica”, saopštio je Bogavac, napominjući da će vršiti monitoring projektnih aktivnosti i evaulaciju.

Na današnjoj prezentaciji projekta o položaju Roma govorio je i profesor biologije Tomislav Tomović, koji je takođe ukazao na nepovoljan položaj Roma i dodao da su problemi brojni.

“Jedan od velikih problema svakako jeste i nizak stepen uključenosti u obrazovni proces, u tekućoj školskoj godini samo dva pripadnika romske populacije je upisalo Srednju stručnu školu, od kojih je jedan napustio školovanje zbog odlaska u inostranstvo. To je zaista zabrinjavajući podatak, tako da što prije treba pristupiti njegovom rješavanju”, rekao je Tomović.

On je kazao da je neophodno u direktnoj komunikaciji sa Romima definisati ključne probleme i pronaći načine za njihovo rješavanje.

Na problem isključenosti Roma iz obrazovnog procesa ukazala je i pedagogica Gimnazije “Miloje Dobrašinović” Ajsela Madžgalj.

“Inkluzija romske djece u redovno školovanje svoje formalno utemeljenje nalazi u dokumentima zasnovanim na poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda svakog čovjeka, ali i onima koji isključivo štite prava pripadnika romske nacionalne manjine. Ipak, praksa pokazuje da je proces implementacije izuzetno složen, spor i da postoje mnoge barijere”, navela je Madžgalj, ističući da je neophodno razbiti stereotipe i predrasude.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič, Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE