Promocija REFESTICONA na jubilarnom 40. SFeraKonu

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON biće promovisan na jubilarnom 40. SFeraKonu, koji će se od 11. do 13. maja održati u Zagrebu.

Najstarija i najveća hrvatska naučno-fantastična konvencija, koja će i ove godine okupiti veliki broj ljubitelja  naučne fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova, odlična je prilika za promociju  Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, jedinog takve vrste u Crnoj Gori.

“Publiku u Hrvatskoj ćemo još jednom upoznati sa izdanjima koja smo objavili u proteklih šest godina, a naravno govorićemo i o predstojećem festivalu koji se po šesti put održava u našem gradu, a čija je ovogodišnja tema Trium reginarum, odnosno tri vladarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Sve ljubitelje i pisce fantastike pozvaćemo da pošalju priče na konkurs, koji je otvoren do 20. maja, kao i da  promovišu svoja izdanja i festivale u Bijelom Polju”, kazao je direktor Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović.

Rabrenović je naglasio da su četiri decenije postojanja SferaKona značajan jubilej ne samo za Zagreb, već za cijeli region.

“I nakon 40 godina, na tom mjestu gdje je započelo  udruživanje ljubitelja fantastike u bivšoj Jugoslaviji, ponovo će se naći  predstavnici festivala iz država u okruženju, koji će evocirati uspomene, ali i govorti i  budućnosti ovih manifestacija, fantastične književnosti i fantatsike uopšte”, kazao je Rabrenović.

On je posebno podvukao važnost  ostvarivanja saradnje na međunarodnom nivou.

“Neophodno je da razmjenjujemo iskustva, predlažemo nove ideje koje će nas približiti evropskim manifestacijama, kao što je Eurocon, koji se ove godine održava u Francuskoj, gdje će takođe učestvovati predstavnici festivala iz regiona”, naveo je jedan od utemeljivača bjelopoljskog festivala.

Ljubitelji fantastike imaće priliku da od 13. do 15. maja u Zagrebu uživaju u bogatom programu jubilarnog SFeraKona, a kako je ranije za Radio Bijelo Polje kazala jedna od organizatorki Vanja Kranjčević, počasni gosti 40. SFeraKona biće Adrian Tchaikovskz, britanski SF i fantasy pisac te dobitnik nagrade Arthur C. Clarke 2016. godine za roman Children od Time, pomorski biolog iz njemačkog grada Bremena Antun Purser, kao i Timo Vuorensola, fimski reditelj i glumac, koji je najpoznatiji kao reditelj filma “Iron sky”. 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE  PREUZIMANJA SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE