Predstavljene mjere za podsticaj razvoja poljoprivrede i ruralnog područja

Novi programi mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja, kao i za  podsticaj razvoja poljoprivrede, predstavljeni su danas bjelopoljskim poljoprivrednim proizvođačima u prostorijama Pravnog fakulteta.

Poljoprivrednici mjesnih zajednica - Centar grada, Pruška, Lipnica, Babića brijeg, Loznice i Obrov danas su imali priliku da se detaljnije informišu o mjerama koje su predviđene programima, uslovima pod kojima se stiče pravo na subvencije, kao i iznosima subvencije.

“Pozvali smo poljoprivredne proizvođače koji žive na tom području, kako bi im izašli u susret  i na lakši način prezentovali mjere za 2018. godinu. Programi nude deset podsticajnih mjera za unapređenje ruralnog područja, dok je 14 mjera predviđeno za razvoj poljoprivrede. Za ruralni razvoj opredijeljeno je 60 hiljada eura iz opštinskog budžeta, dok je za razvoj poljoprivrede opredijeljeno 150 hiljada eura”, saopštio je na današnjoj prezentaciji Ernad Suljević, samostalni savjetnik u Sekretarijstu za ruralni i održivi razvoj.

Kako je Suljević kazao za razvoj poljoprivrede najviše novca biće izdvojeno za podršku tržišne proizvodnje mlijeka – 60 hiljada eura, kao i za unapređenje malinartsva – 24 hiljade, dok je 15 hiljada planirano za subvencije za izgradnju novih i rehabilitaciju i modernizaciju postojećih sistema za navodnjavanje.

Sa ciljem sprečavanja depopulacije ruralnog područja opštine Program mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja daje podršku u vidu bespovratnih sredstava, za podsticaj preduzetnicima i malim preduzećima čija je pretežna djelatnost proizvodnog i prerađivačkog tipa, koja se nalaze na ruralnom području bjelopoljske opštine.

“Podrška se daje za nabavku opreme, alata ili adaptaciju i renoviranje radnog prostora i to u iznosu od 50 % ukupne vrijendosti, a maksimalno do 1000 eura”, pojasnio je danas samostalni savjetnik u Sekretarijstu za ruralni i održivi razvoj.

Poljoprvirednicima su danas uručene i brošure u kojima su pojašnjeni uslovi, potrebna dokumentacija, rokovi, korisnici koji mogu ostvariti pravo na ova davanja, način i procedura realizacije, način plaćanja itd.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič, Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE