Mekić: Kod psihoteraputa tek kad “dogori pod nogama”

U crnogorskom društvu još uvijek je  prisutna  stigma kada je riječ o odlasku psihoterapeutu,  te  ne postoji svjesnost o značaju psihoterapije po naše mentalno zdravlje.

Geštalt psihoterapeutkinja Nejra Mekić, gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“, Radija Bijelo Polje  kaže, da se kod psihoterapeuta odlazi tek onda, kada se iscrpe konvencionalne metode liječenja.

„Vrlo smo tradicionalno društvo i radije pod tepih guramo sve probleme. Međutim, kad ti problemi  toliko narastu da „gori pod nogama“ i kad farmakologija ne može pomoći, tek tada se traži pomoć psihoterapeuta“, naglašava Mekić, i dodaje da je Geštalt terapija vid psihoterapije, čiji je cilj da osoba postane ono što ona jeste, a ne da živi i ponaša se u skladu sa očekivanjima porodice, društva, okoline.

"Svi smo mi jedinstveni i neponovljivi i funkcionišemo na osnovu naših emocija, iskustava, doživljaja, tjelesnog. Ukoliko u našem organizmu dođe do neravnoteže, ako smo opterećeni nečim iz prošlosti, tu prošlost donosimo sada i ovdje i to što je nezavršeno, teži da se završi. Terapeut u razgovoru sa klijentom nalazi to mjesto zastoja i u JA i TI odnosu, koji je ravnopravan, dolazimo do tog mjesta, koji je otuđen, nezavršen, neintegrisan i radimo na tome, da preko emocija, misli i doživljaja, nađemo to mjesto zastoja i da ga zajedno islijelimo i ucijelimo.Znači, ucjeljenje je to nešto što nedostaje u našem funkcionisanju, a Geštalt je cjelina", naglasila je Mekić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio snimak: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

MOLIMO VAS DA U SLUČAJU PREUZIMANJA SADRŽAJA NAVEDETE RADIO BIJELO POLJE KAO IZVOR