Očuvanje biodiverziteta i zdrav stil života prioriteti NVO “Eko centar” i PSK “Cimljače” (video)

Nevladina organizacija “Eko centar” i Planinarsko-sportski klub “Cmiljače” prethodnih šest mjeseci intezivno su radili na edukaciji mladih o značaju biodiverziteta i zdravih stilova života i to kroz  realizaciju projekata ‘’Florističke odlike bjelopoljske strane Bjelasice” i “Škola planinarstva”.

Nebriga o očuvanju životne sredine, veliki broj deponija u blizini naselja i nizak stepen osviještenosti mladih o važnosti očuvanja životne sredine podstakli su članove NVO “Eko centar” da pokrenu projekat koji će učenike osnovnih i srednjih škola motivisati da iskažu veći stepen odgovornosti za prirodna bogatstva grada.

Brojnim edukativnim radionicama i ekološkim akcijama učesnicima projekta ukazano je na loše stanje biodiverziteta u Bijelom Polju, ali i na ono što oni sami mogu da urade kako bi svoj grad učine ljepšim mjestom za život, kazao je predjsednik NVO “Eko centar” prof. Tomislav Tomović, gostujući u emisiji “Šta može NVO”.

“Kada smo krenuli u realizaciju ovog projekta željeli smo da mlade ljude motivišemo da se sami  uključe u akcije korisne za njih same, ali samim tim i za cijelu lokalnu zajednicu. Sada, nakon sprovedenih radionica uvjeren sam da je njihova ekološka svijest na mnogo većem nivou i da su usvojili sva znanja koja smo željeli da prenesemo na njih. Svi ti mladi ljudi postali su aktivni i odgovorni građani i siguran sam da će i u budućnosti nastaviti da iskazuju brigu za svoju okolinu, jer samo svi zajedno možemo sačuvati sve naše prirodne ljepote”, naglasio je profesor Tomović.

On je napomenuo i da su osnovci i srednjoškolci imali priliku i da obiđu prirodne dragulje Crne Gore, što je za njih bilo nevjerovatno iskustvo.

“Učenici su obišli najinteresantnije dijelove Bjelasice i upoznali se sa forističkim odlikama planine, a na konkretnim primjerima učili su o endemičnim drvenastim biljkama. Posjetili smo i botaničku baštu u Dulovini kod Kolašina, poznatog botaničara Danijela Vinceka, a obišli smo i Biogradsko jezero, gdje smo se nažalost suočili sa lošom situacijom, jer je vodostaj bio jako nizak”, kazao je profesor Tomović.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO” predsjednik organizacije “Eko centar” najavio je i testiranje učenika, kao još jednu aktivnost u sklopu projekta ‘’Florističke odlike bjelopoljske strane Bjelasice”.

“Uskoro ćemo testirati oko 50 učenika koji su bili dio ovog projekta, jer želimo da vidimo koliko su zapravo oni naučili i koliko smo zapravo uspjeli u našoj misiji. Očekujemo dobre rezultate, a nakon toga ćemo uručiti i sertifikate svim učenicima, čime će biti i oknčan projekat”, saopštio je Tomović, ističući da je projekat ‘’Florističke odlike bjelopoljske strane Bjelasice” u skladu sa Lokalnim akcionim planom za mlade.

Podstaći mlade da vode zdrav i aktivan život, da se bave sportom i da uživaju u prirodi cilj je bio projkta “Škola planinarstva”, koje od oktobra prošle godine sprovodi Planinarsko-sportski klub “Cmiljače”.

Imajući u vidu sve veću isključenost mladih, boravak u zatvorenim prostorijama, okupiranost virtuelnim oblicima druženja, rukovodioci PSK-a “Cmiljače” odlučili su da mlade odvedu u prirodu, da im pokažu sve ljepote i obuče mlade planinare.

Predsjednica PSK-a “Cmiljače” Zehra Balić  istakla je danas u emisiji “Šta može NVO” da su ponosni što je obuku za planinare uspješno završilo čak 50 mladih.

“Obuka je završena i jako smo zadovljni, kako mi u klubu “Cmiljače”, tako i mladi planinari.   Škola planinarsta podrazumijevala je 10 teorijskih predavanja i praktični dio. Sa polaznicima su radili neki od najpoznatijih crnogorskih planinara, tako da su imali tu čat da im predavanja drži predjsednik Planinarskog saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović, dok je sa njima na terenu bio Milan Radović, predjsednik kluva “Viskogorci” iz Podgorice”, navela je Balić.

Ona je istakla i da su u okviru projekta “Škola planinarstva” izradili i priručnik za planinare “Kreni gore”, kao i web sajt kluba.

“U priručniku se nalaze sve informacije koje mladi planinari treba da znaju. Pored tih istorijskih podataka o planinarstvu i planinarskoj infrastruktri, u priručniku se mogu naći i informacije o kretanju, iskrani, opremi, ali i o opasnostima. Sigurna sam da će on biti od velike koristi svima onima koji do sada nijesu imali priliku da idu na planinarenje”, kazala je predsjednica PSK-a “Cmiljače”.

Balić je istakla i da predstoji takmičenje u planinarskoj orijentaciji, koje zapravo predstavlja završnu aktivnost.

 “Takmičenje bi trebalo da se održi krajem maja na Obrovu, a imaćemo i goste iz Mojkovca, Kolašina i Rožaja, tako da će to sigurno biti sjajno iskustvo za sve mlade planinare”, zaključila je ona.

Projekti  ‘’Florističke odlike bjelopoljske strane Bjelasice” i “Škola planinarstva” podržani su od Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, a Tomović i Balić su zhvalilni što su važnost njihovih projekata uvidjeli i članovi opštinske komisije.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimr Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE