Okruglim stolom obilježen Međunarodni dan Roma

Više Nevladinih organizacija iz Bijelog Polja je obilježilo 08.04. Međunarodni dan Roma održavanjem okruglog stola sa ciljem ukazivanja na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi.

Nevladine organizacije "Progres", "Korak promjene", "Novi poredak", "Zvijezde", "Eko centar", "Platforma" i "Akademija društvnih nauka" su na okruglom stolu markirali probleme sa kojima se suočava Romska populacija u ostvarivanju svojih osnovnih prava i uputili apel javnosti da se energičnije suoči sa svim izazovima u rješavanju problema sa kojima se ova etnička manjina svakodnevno suočava.

Romi se susreću sa raznim problemima, od siromaštva i društvene isključenosti do organizovanih kampanja koje se vode protiv ove populacije. Raspoloženje po pitanju anticiganizma je sve veće i pogoršava njihov ekonomski, socijalni i ukupni društveni položaj. Pored prisutnosti napora na nacionalnom i lokalnom nivou da se suzbiju predrasude, disrkiminacija i stigmatizacija protiv Roma, ove pojave su i dalje prisutne u velikom obimu.

Konstatovano je da se Romska populacija u kontinuitetu suočava sa problemom stanovanja, često bez struje i vode i sa lošim higijenskim uslovima, lošim ekonomskim statusom, problemom nezaposlenosti, slabom zdravstvenom i socijalnom zaštitom, otežanim obrazovnim integracijama ugovorenim brakovima, stigmatizacijom itd. Potrebna je sinhronizovana akcija svih relevantnih društvenih faktora u procesu rješavanja nabrojanih problema i podizanje svijesti javnosti o ovom sve više izraženom problemu.

Na skupu je zaključeno da se moraju intenzivirati i u pravom smislu implementirati svi Nacionalni strateški dokumenti, Strategije, Nacionalni i Lokalni akcioni planovi i da se sve mere predviđene dokumentima a koje su usmjerene na poboljšanje zdravstvenog, socijalnog, ekonomskog, političkog i sveukupnog društvenog statusa Roma moraju kvalitetnije sprovesti i biti u skladu sa postojećim evropskim okvirom ljudskih prava, uključujući principe jednakosti i nediskriminacije.

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak