Niš naredna dva dana u znaku fantastike (audio)

Okupljeni oko ideje da afirmišu fantastičnu književnost i da daju doprinos njenom razvoju, članovi Udrženja ljubitelja fantatstike “Ordo drakoNiš” u saradnji sa Niškim kulturnim centrom odlučili su da pokrenu festival “TolkiNiš 2018”, koji sjutra počinje u Nišu.

Nišlije će imati priliku da ovog vikenda uživaju u bogatom i raznovrsnom programu festivala, koji će u subotu otvoriti proslavljeni muzičar i frontmen grupe Orthodox Celts, Aca Seltik, u 11 časova, a posjetioci će biti u prilici da posjete više različitih kreativnih radionica, tribina, predavanja, bazar fantastike, zaigraju društvene igre u Goblin kutke i pogledaju filmove iznenađenja na kraju svakog dana.

Sve one umjetnosti u kojima fantastika igra važnu ulogu biće zastupljene, kazao je v.d. direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić, gostujući u emisiji Bestseler Refesticon, Radija Bijelo Polje.

“Osmislili smo bogat filmski i književni program, biće organizovane i promocije određenih autora, edicija, izdavačkih kuća, festivala, a održaće se i bazar fantastike. Biće zastupljene sve oblasti fantastike, od naučne, horora, epske fantastike, pa sve do tradicionlanih fantastičnih žanrova. Program će trajati od ranih jutranjih pa sve do kasnih večernjih sati, tako da očekujemo da ovo bude prilično reprezentativno izdanje, što će nam biti zamajac za naredne godine da budemo sve bolji i bolji”, istakao je Savić.

Poseban pečat prvom festivalu “TolkiNiš 2018” će dati eminentni gosti iz sfere fantastike.

“Među brojnim gostima će biti Goran Skrobonja, pisac koji se proslavio u domenu fantastike, pisac Uroš Petrović, Vladimir Vešović i Igror Krstić koji će voditi školu stripa i ilustracije. Sa nama će biti i majstror maske i filmski autor, Miroslav Lakobrija, kao i  Ljubica Dolašević koja će održati radionicu čarobnih šešira i štapića. Imećemo još mnoge zanimljive autore iz domena fantastike, kako one iskusnije kao što je Miloš Petković, tako i one koji tek ulaze u svijet fantastike poput Lele Stojanović”, najavio je v.d. direktor Niškog kulturnog centra.

Kako je Savić istakao na festival će se predstaviti i prijateljski festivali, među kojima je i  bjelopoljski Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON.

“Raduje me to što će naši gosti biti utemeljivači REFESTICON-a, manifestacije koja se već dokazala i koja daje nemjerljiv doprinos razvoju fantastike, naročito u oblasti književnosti. Ovo će biti dobra prilika da razmienimo iskustva i mišljenja, kao i da ojačamo našu saradnju, jer svi imamo isti cilj – afirmacija i popularizacija fantastike”, naglasio je Savić, dodajući da se na festival “TolkiNiš” predstaviti i  beogradski Festival epske fantastike “Mač i magija” i Festival fantastike “Tolkinfest”, kao i Udruženje ljubitelja Fantastike Kostolac.

V.d. direktor Niškog kulturnog centra kazao je za Bestseler da žele da afirmišu fantastiku za generacije koje dolaze, kako bi uspostavili određene parametere da znaju šta je to najvrijednije i najkvalitetnije što se stvara u fantastici, kako bi oni kasnije mogli da grade svoj ukus u toj oblasti i kako bi mogli da se razvijaju kao potencijalni stvaraoci.

 “Fantastika sa jedne strane kod pojedinih konuzumenata kulture izaziva specifične stavove, jer misle da je to  nešto izvan sfere realnosti, nešto što pripada sferi neshvatljivog. Sa druge strane mnogo je onih koji poštuju fantastiku, koji njeguju fantastične podžanrove i koji u tim domenima postižu vruhsnke rezultate. Ovaj festival je prilika da prodiskutujemo o fenomenima fantastike, da izvedemo neke nove zaključke i da usvojima nova saznanja, a zahvaljujući sjajnim gostima koji će držati predavanja, siguran sam da ćemo u tome uspjeti”, rekao je Savić, izražavajući uvjerenje da će “TolkiNiš 2018” prerasti u tradiciju, da će dostići rang ostalih festivala posvećenih fantastici i da će samim tim postati manifestacija po kojoj će Niš biti prepoznatljiv.

Veliki dio programa prvog  festivala “TolkiNiš 2018” posvećen je djeci i to je ono što ovu manifestaciju čini poesbno i drugačijom, kazao je za Bestseler Refesticon niški pisac i član Udrženja ljubitelja fantatstike “Ordo drakoNiš”, Miloš Petković.

“Djeca danas imaju pogrešne uzore i to je ono što nas je podstaklo da baš njima podredimo cijeli drugi dan festivala. Najmlađi će imati priliku da vide i čuju eminentne ljudi iz oblasti fantastike i nadamo se da će upravo u njima pronaći idole, a naravno i da će jednog dana upravo oni biti učesnici niške kulturne manifestacije ”, naveo je Petković.

On je kazao da je fantastika žanr u kome se mladi stvaraoci mogu najbolje i izraziti, jer je najveći izvor mašte i kreativnosti.

“Mislim da ćemo festivalom dati dobar primjer djeci i zato smo osmislili više kreativnih radionica, kako bi smo ih uveli u taj svijet. Djeca imaju mnogo talenta i mašte, ali jednostavno nemaju gdje da kanališu svoju kreativnost. Nadam se da će ovaj festival jednog dana iznjedriti novu plejadu pisaca, crtača stripova, kostimografa za pozorište”, rekao je niški pisac.

Petković je rekao da očekuje da prvi  “TolkiNiš 2018” budi “incident”, naredni repriza, a da već treće godine postane tradicija.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Novi serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VI Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, koji će se u održati u Bijelom Polju.

Autorka: Sanja Čujović

Tonska realizacija: Sanida Kajević

Foto: niskevesti.rs

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE