Nenasilno vaspitanje i pozitivno roditeljstvo tajna srećne porodice

Vaspitanje djece nenasilnom disciplinom i  uspostavljanje pozitivnog odnosa ključ je kreiranja srećne porodice, zaključak je programa  “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece” , koji je uspješno realizovan u Bijelom Polju.

Protekla tri mjeseca roditelji djece uzrasta od dvije do devet godina pohađali su sesije u bjelopoljskom Domu zdravlja, koje su imale za cilj da  promovišu pozitivno roditeljstvo i ukažu na novi način vaspitavanja djece.

Danas je završena i poslednja 12. sesija, a strukovna specijalistkinja u oblasti javno zdravlje i izabrana doktorka  za djecu Tina Novović  kazala je da je zadovoljna i da su uspjeli da ostvare svoju misiju.

“U program je bilo uključeno 10 majki i jedan otac i oni su jednom nedjeljno imali sesije koje su trajale po dva sata.  Program je pokazao jedan potpuno drugačiji način vaspitavanja djece, ali kako smo završavali sesije roditelji su sve lakše usvajali te novine i primjenjivali ih kod kuće. Moji utisci su izuzetno pozitivni, zadovoljni smo i mi predavači, a naravno i  roditelji, što je i najvažnije”, kazala je Novović, ističući da se nada da je sada naše društvo korak bliže srećnoj porodici.

Program  “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece” imao je za cilj i razbijanje stereotipa i prerasuda koji vladaju u našem društu, a kako je danas kazala Danijela Femić psihološkinja u bjelopoljskom Domu zdravlja – roditelji moraju mijenjati sebe, da bi mijenjali svoju djecu.

“I dalje vlada priča da je ‘batina iz raja izašla’, ali ono što mi propagiramo jeste nenasilna disciplina i poseban odnos prema osjećanjima naše djece. Roditelje koji su bili ispunjeni predrasudama i stereotipima, uspjeli smo da upoznamo sa totalnom drugačijim vidom vaspitanja, oni se sada bave preusmjeravanjem ponašanja svog djeteta i  savjetovanjem”, rekla je Femić.

Ona je iskazala uvjerenje da će se ovaj program nastaviti kako bi u Bijelom Polju imali više srećnih porodica, a kako je dodala raduje je što je interesovanje roditelja ogromno.

Koordinatoraka na programu dječije zaštite u UNICEF-u Crne Gore Ida Ferdinandi pohvalila je danas  realizatore programa  “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece” u bjelopoljskom Domu zdravlja i istakla da su  apsolutno opravdili očekivanja.

“Dom zdravlja u Bijelom Polju među prvima je počeo da sprovodi program i samim tim prvi su došli do kraja, tako da već sada možemo da vidimo pozitivne rezultate rada i zato se nadamo da će se ovaj program nastaviti i ovdje. Započeli smo  i istraživanje kako bi uporedili ponašanje i stavove roditelja prije i  poslije učešća u programu, ali ono što sada možemo da kažemo jeste da je program jako koristan i da roditelji cijene što imaju ovakvu vrstu servisa  i naravno preporučuju i drugima da se uključe”, naglasila je Ferdinandi, dodajući da je Dom zdravlja u Bijelom Polju jedna od osam organizacija koje sprovode ovaj program u Crnoj Gori.

Ona je istakla da se crnogorsko društvo sve više otvara ideji dječijih prava, kao i da će UNICEF nastaviti sa kampanjom koja ima za cilj da zaštiti djecu  i njihova prava.  

Programom  “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece” zadovoljni su i roditelji,  a Amra Mušović preporučuje radionicu svima roditeljima koji žele da postanu još bolji roditelji.

“Program je bio odličan, pomoću nekih jednostavnih tehnika nenasilne komunikacije naučili smo kako bolje da vaspitavamo i usmjeravamo našu djecu, a da pri tom ne utičemo na njihovo samopouzdanje u lošem smislu, već da ga nadograđujemo pohvalama i nagradama”, navela je Mušović.

Otac četvoro djece Admir Međedović zahvaljujući  program  “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece” uspio je da poboljša svoj odnos sa djecom.

“Poslije razvoda nijesam znao kako da se ponašam prema svojoj djeci, niti kako da im se približim. Zato sam i odlučio da se prijavim, jer samo želim da ih izvedem na pravi put. Danas sa njima razgovaram kao sa drugarima i zaista sam srećan čovjek”, naglasio je Međedović.

Program “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje djece”  osmišljen je u saradnji sa univerzitetima Kejptuan, Oksford i Bangor, Svjetskom zdrastvenom organizacijom, Unicef-om, južnoafričkim Ministarstvom za društveni razvoj i Klovnovima bez granica Južna Afrika.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE