Glumci Bjelopoljskog pozorišta opet na sceni, „Vlast i njena opozicija“ poklon publici (video)

Poslije skoro dvije godine pauze, zbog pandemije virusa korona, glumci Bjelopoljskog pozorišta opet su stali na daske koje život znače i publici poklonili novi pozorišni komad „Vlast i njena opozicija“.

Da se i bjelopoljska publika uželjela pozorišta, potvrdila je puna sala Centra za kulturu, na premijernom izvođenju ove predstave, a da je komad „Vlast i njena opozicija“ opravdao njihova očekivanja, moglo se zaključiti po gromoglasnim aplauzima kojima je bjelopoljska glumačka ekipa i pozdravljena.

I glumci Bjelopoljskog pozorišta zadovoljni su premijernim izvođenjem predstave, kojom su prošle sedmice i otvorili 50. Festival dramskih amatera Crne Gore, to su u emisiji „Start Art“ potvrdili Slađana Merdović i Predrag Vukojević.

„Srećni smo što smo opet na pozorišnoj sceni nakon tako duge pauze, a posebno ponosni što se publici predstava dopala, jer je u krajnjem to i najvažnije. Uložili smo zaista mnogo rada i truda, svakodnevno smo imali probe, ali smo udruženim snagama uspjeli da napravimo sjajnu predstavu, u šta je bjelopoljska publika imala priliku i da se uvjeri”, kazala je glumica Slađana Merdović.

Kako je istakla, srce im je puno, jer je jubilarni Festival dramskih amatera, opet učinio sale bjelopoljskog Centra za kulturu pune.

“Osjetili smo tu nevjerovatno energiju, publika se uželjela pozorišta, pozorišnih predstava, uopšte kulturnih sadržaja. Sala je svake noći puna, što potvrđuje da bjelopoljska publika sa oduševljenjem iščekuje predstave, što i ne čudi, jer je pozorište ljubav, život, igra, ali i jedno veliko davanje, jer pripremajući neku predstavu dajete svoje najintimnije, dajete se do srži, a publika to i osjeti”, podvukla je Merdović.

Naglasila je i da je predstava “Vlast i njena opozicija” zapravo ogledalo našeg društva.

“Predstava govori o bračnom paru, oboje su intelektualci, koji se suočavaju sa mnogobrojnim problemima, a spremni su na sve kako  bi došli do slave, novca, moći, a za sve to im je izgovor njihovo dijete.  Dakle, ova predstava je ogledalo našeg društva, ovo je predstava o čovjeku, o nama, tako da mi kroz ovu predstavu, što je u krajnjem i uloga pozorišta, opominjemo, kritikujemo ono što nije dobro”, pojasnila je  ova višenagrađivana glumica.

Da je bila čast otvoriti 50. Festival dramskih amatera, kazao je i glumac Predrag Vukojević.

“Osjećali smo se privilegovanim što prije svega imamo priliku da učestvujemo, a još i da otvorimo jubilarni festival, najstariju pozorišnu manifestaciju u Crnoj Gori. Pripemajući predstavu koju ćemo tim povodom izvesti, produkcija, ali i svi mi akteri predstave, trudili smo se da odaberemo tekst, ali i reditelja, koji će opravdati to povjerenje. Iz tih razloga svi smo bili saglasni da je Zoran Rakočević reditelj koji svojim kvaliettima zaslužuje da preuzme odgovornost, on je naravno napravio podjelu uloga poznavajući dobro sve nas, onda je počeo rad i krenuli smo u priču. Ta priča je ugledala svjetlost dana  i mislim da je ovo predstava koja će služiti na ponos i nama glumcima, kao njenim akterima, Bjelopoljskom pozorištu,  ali i Centru za kulturu, , kao i Opštini koja jekao osnivač te ustanove stala iza cijelog projekta”, naveo je Vukojević u emisiji “Start Art”.

Istakao je i da je bio izazov raditi tekst koji je Nebojša Romčević napisao još prije 20 godina, a koji je zapravo i odraz današnjice.

“ Tekst je savremen, to je bio jedan razlog zbog kojeg smo ga izabrali, a drugi razlog je što je pisac teksta profesor Nebojša Romčević, jedan od naših najznačajnijih dramaturga, čovjek koji zna ne samo da predvidi, već da kroz jednostavne replike  dopre do svakog u publici. Ovo je predstava o nama, tekst smo prilagodili crnogroskom podneblju i ovom trenutku, ali to su neke univerzalne vriejdnosti kojih se pozorište mora dotaći. U pitanju je priča o srednjoj klasi, jer znamo da smo je izgubili u tim zlim vremenima, pa se postavlja pitanje šta rade dva intelktualca, pripadnici srednje klase, u vremenu pošasti, licemjerja, lažova, prevaranata, mutivoda i svih prevtrljivaca od koji nam život zavisi, a mi svi želimo samo da taj život preživimo normalno, obezbjeđujući svom djetetu elementarne uslove za život. U toj mreži iluzija i prevara nastaje jedna priča, žanrovski raznolika, može da se svrsta u komediju, u osnovi je drama, prepuna je elemenata farse, teatra apsurda i mislim da smo i kroz tekst i način na koji smo mi taj tekst postavili dali odgovore na sva ona pitanja koja muče čovjeka unazad nekoliko decenija”, pojasnio je ovaj sjajni glumac Bjelopoljskog pozorišta, u čijim ulogama publika uživa već godinama.

Iako je ovogodišnji festival revijalnog karaktera,  parti ga slektor trebinjskog festivala, Goran Bulajić, koji će odabrati onu predstavu koja će predstavljati Crnu Goru na Festivalu festivala u Trebinju, Vukojević se nada da će to biti upravo njihova predstava “Vlast i njena opozicija”.

“Ne želim da prejudiciram, niti da pričam o predstavam koje nijesam gledao, koje su uslovno rečeno konkurentske, ali neko Crnu Goru mora predstavlajti na Festivalu festivala koji okuplja najbolja pozorišna ostvarenja iz regiona.  Bilo je godina kada smo mi bili predstavnici Crne Gore, kada smo uzimali sve nagrade, Bjelopoljsko pozorište je vlasnik svih zlatnih maski i pojedničanih i kolektivnih sa tog festivala. Ali vidjećemo šta će reći žiri i pojedinci koji odlučuju o tome”, kazao je Vukojević.

Na kraju, Merdović i Vukojevič, čije karijera traju po više od tri decenije, poručuju da su im Festival dramskih amatera i uopšte pozorište obogatili život.

“To je čista ljubav, jer niko od nas nije ovdje zbog samog festivala , nagrada, već isključivo iz ljubavi prema umjetnosti.  Taj osjećaj kada smo na sceni, kada imamo interakciju sa publikom, kada osjetimo njihovu energiju, dotaknemo njihova srca, ono je što nas inspiriše i vraća nas na daske koje život znače”, poručila je Slađana.

Vukojević iza sebe ima preko 30 godina rada i preko 30 premijera.

“Pozorište je obogatilo moj život, dalo mi je radost, podarilo mi velike prijatelje, jer mi u Bjelopolsjkom pozorištu nijesmo kolege,već porodica, kumovi, prijatelji”, zaključio je on.

Repriza predstave “Vlast i njena opozicija” biće vrlo brzo u Bijelom Polju, a već su zakazana gostovanja Bjelopoljskog pozorišta u Beranama i  Kolašinu.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević