19. Istrakon u znaku heroja (audio)

Konvencija naučne fantastike i fantastike uopšte - Istrakon već godinama unazad radi na popularizaciji i promociji fantastike - žanra koji je zapravo ogroman izvor inspiracije i kreativnosti, a ove godine održava se 19. put.

Tema ovogodišnjeg Istrakona, koji danas počinje  u Pazinu, su Heroji, a i ovu konvenciju će obilježiti  bogat i raznolik program obrazovnog, praktičnog i zabavnog sadržaja.

U poslednje vrijeme objavljuje se mnoštvo filmova, stripova i knjiga o herojima, zato su organizatori i odlučili da 19. Istrakon bude u znaku Heroja, a kako je kazao jedan od organizatora Istrakona, Mirko Grdinić, gostujući u emisiji Bestseler Refesticon, unutar fantasy i science fiction domena heroji su svi oni koji rade na unapređenju tog svijeta, koji suživotuje sa realnošću.

“Preko predavanja i programa pokušaćemo dublje da uđemo u samu problematiku heroja, kako se naš pogled na atribute i moralne vrijednosti koje bi heroj trebao imati kroz vrijeme mijenjao, što to zapravo odvaja normalnu osobu od heroja u takvim pričama te kakve ljude smatramo herojima u stvarnom životu”, pojasnio je Grdinić, dodajući da je ovogodišnji heroj dr Zoran Živković, koji je i glavni gost Istrakona 2018.

On je istakao da je Živković jedan od najvećih bardova na teritoriji bivše Jugoslavije, što ga čini i herojem fanatstike.  

“Dr Zoran Živković je jedan od rodonačelika praćenja fantasy scene, koju je ostvario u svoje prevoditeljstvo, izdavaštvo i pisanje, zato smo i odlučili da on obilježi ovaj 19. Istrakon. Za novelu "Biblioteka"  Živković je dobio veliko žanrovsko priznanje "World Fantasy Award", koju su do sada dobila samo još tri pisca izvan engleskog govornog područja, što ga definitičvno čini najboljim”, kazao je Grdinić za Bestseler Refesticon.

I u okviru 19. Istrakona pisci fantastike slali su priče koje su objavljene u zbirci „Greške u koracima“, a kako je Grdinić ispričao i ovaj put je bilo teško izabrati najbolje.

“Pristiglo je oko 60 priča, od kojih je 14 objavljeno. Meni je posebno privukla pažnju priča "Roxy" Viktorie Faust, koja je hrvatska kraljica horora,  odlične su i priče Aleksandra Žiljaka  "Harmonija u bljesku bombe" i Eda Barola "Kopija", kao i "Pronalazač" Tamare Lujak”, naveo je on, dodajući  da se u ovogodišnjoj zbirci nalazi se i priča počasnog gosta Istrakona 2018. Zorana Živkovića, "Kapetanova Biblioteka".

Pored promocije zbrike „Greške u koracima“, svi posjetioci Istrakona 2018. imaće priliku da uživaju u raznolikom programu.

“O srpskoj načunoj fantatsici će govoriti  Miodrag Milovanović i Goran Skrobonja,  Ivica Puljak će održati predanje na temu “Budućnost svemira i ljudskog roda”, a u okviru programa predavanja će držati Aleksandar Žiljak, Davor Horvatić, Ratko Martinović, kao i mnogi drugi”, najavio je  jedan od organizatora Istrakona, Mirko Grdinić.

On je dodao da će se na 19. Istrakonu predstaviti i SFeraKon, koji ove godine slavi jubilej - 40. godina postojanja, kao i  Sisačka SF & F konvencija Skon, a napomenuo je da će veliko oduševljenje kod publike sigurno izazvati i koncert grupe TBF, koji će se održati u subotu, 7. aprila.

Grdinić je istakao da je nakon duge tradicije postojanja sada veća odgovornost organizovati Istrakon, ali da ih početna ideja - popularizacija i promocija fantastike i dalje motiviše da rade bolje i više.

“Okupljeni oko ideje da široj populaciji približimo naučnu fantastiku i fantastiku uopšte, nas pet je 2000. pokrenulo Istrakon i tada je našu prvu manifestaciju posjetilo stotinjak ljudi. Danas mi imamo ekipu od oko 60 mladih ljudi koji čestvuju u tome i oko 2000 posjetilaca, to je ono na šta smo najponosniji, jer upravo taj podatak govori da smo na dobrom putu i da ostvarujemo naš cilj”, rekao je Grdinić, ističući da je Istrakon peta konvencija po veličini u Evropi.

Devetnaesta Konvencija naučne fantastike i fantasatike uopšte – Istrakon svečano će večeras biti otvorena u 17 časova u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu i trajaće sve do nedjelje, 8. aprila.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Novi serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VI Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, koji će se u maju održati u Bijelom Polju.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Arhiva RBP

Tonska realizacija: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE