PISA testiranje sjutra počinje u bjelopoljskoj gimnaziji

Međunarodno testiranje učenika (PISA) počeće sjutra u Bijelom Polju i trajaće sve do 12. aprila, a istraživanjem će biti obuhvaćeni  petnaestogodišnjaci Gimnazije “Miloje Dobrašinović”, koji se obrazuju po modelu reformisanog školovanja.

Cilj PISA programa jeste procjena postignuća učenika u zadacima koji se tiču realnih životnih situacija i koji se smatraju relevantnim za efikasno učestvovanje u društvu odraslih, a ovogodišnje testiranje pokazaće prednosti i nedostatke starog i novog  sistema školovanja.

Testiranja gimnazijalica održavaće se svakog dana u dva termina, od 9 i od 14 sati, a istraživanjem su obuhvaćene tri oblasti -  čitanje, matematika i prirodne nauke, kazala je za Radio Bijelo Polje Ajsela Madžgalj iz Gimnazije “Miloje Dobrašinović”. 

“PISA se sastoji iz  kompjuterskog testa, koji čine zadaci iz matematike, čitalačke pismenosti i prirodnih nauka, a odnose se na rješavanja problema. Osim kognitivnih testova, učenici ispunjavaju i upitnik dajući informacije o sebi, svojim stavovima prema učenju, svojoj porodici, poznavanju rada na kompjuteru”, pojasnila je Madžgalj, dodajući da je čitalačka pismenost biti glavni predmet testiranja 2018. godine.

Petnaestogodišnjaci iz Crne Gore su po pokazanom znanju prošli put bili na začelju svjetske liste,daleko ispod traženog prosjeka, zauzeli su 56. mjesto od 70 zemalja u kojima je obavljeno testiranje, podsjetila je ona.

“Rezultati su pokazatelj lošeg stanja u našem obrazovanju, u kojem su djeca naviknuta da uče za ocjenu, a ne za znanje. Sve to nas obavezuje da se više fokusiramo na učenike kako bi kod njih još više razvijali znanja i vještine koje će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada”, napomenula Madžgalj.

PISA je projekat Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a sprovodi se od 2000. godine i obuhvata više od 80 zemalja učesnica.

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE