Stanković: Biblioteke su najbolje mjesto za kulturnu diplomatiju

Ustanove kulture, festivali i kulturne aktivnosti važan su faktor međunarodne saradnje, istakla je danas bibliotekarka Beba Stanković, govoreći na temu “Kulturna diplomatija i biblioteke”.

Na predavanju održanom u bjelopoljskom Centru za kulturu, Stanković je pojasnila da je kulturna diplomatija i bibliotekarstvo jedna nova oblast kada su kulturne institucija u pitanju, koja se razvila u poslednje dvije, tri decenije.

“Činjenica je da se na poslovima kulture može postići mnogo, kako u međunarodnoj zajednici, tako i u lokalnoj sredini u kojoj živimo i radimo. Kulturna diplomatija nije isključivo međunarodna aktivnost, već se njome bavimo i u svojoj sredini, gradu, a zatim se okrećemo državi i  regionu. Ono što kulturne aktivnosti,  festivali i ustanove mogu da postignu kao faktori međunarodne saradnje, ne mogu čak ni vješti političari. Tako da treba pažnju posebno treba posvetiti ovom polju djelovanja, u kojem su bibliotetke, pored svih ustanova kulture, nezaobilazne”, naglasila je bibliotekarka iz Srbije.

Ona smatra da su s obzirom na promjenu paradigme, biblioteke danas pravo i njabolje mjesto za kulturnu diplomatiju, koja je okrenuta kako ka unutrašnjosti , tako i ka međunarodnoj zajednici.

Stanković  je i izrazila i oduževljenje bibliotečikm fondom Narodne biblioteka u Bijelom Polju.

“Posebno bih pohvalila pokretnu biblioteku Infobus, koja omogućava onima koji žive u nepristupačnim predjelima i ne mogu da prate kulturne programe, da se na kvalitetan način upoznaju sa knjigom i da zadovoljavaju svoje kulturne potrebe”.

Predavanje “Kulturna diplomatija i biblioteke” samo je jedno u nizu koje organizuje bjelopoljska Narodna biblioteka, sa ciljem da se bibliotekari iz Bijelog Polja i okoline edukuju što više.

“Danas smo imali priliku da naučimo nešto novo iz oblasti kulturne diplomatije i vjerujem da će nam to biti od velike koristi u daljem radu”, rekao je danas rukovodilac Narodne biblioteke, Edin Smailović, podsjećajući da je nedavno održano i predavanje “Tehnike pospješivanja čitanosti kod djece”, koje je održala Danijela Skoković.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE