Kolić: Matematika je moj prozor u svijet (video)

Iako je engleski jezik bio njegova “prva ljubav”, mladi Bjelopoljac Amir Kolić spoznavanjem matematike otkrio je jedan novi svijet i od tog trenutka niže samo uspjehe.

Do sada je učestvovao na nekoliko takmičenja, a na poslednjem Državnom takmičenju iz matematike, osvojio je drugo mjesto i i time se plasirao na Balkanijadu, koja će se u junu održati u Grčkoj.

O dosadašnjim iskustvima ali i ciljevima, Amir Kolić, inače  učenik IX razreda OŠ "Dušan Korać", govorio je danas u emisiji “Otvoreni studio”, Radija Bijelo Polje i tom prilikom naglasio da na svako takmičenje odlazi sa željom da osvoji prvo mjesto.

“Sami odlazak na takmičenje za mene je veliki uspjeh, jer od svih učenika koji dobro razumiju matematiku, baš ja sam odabran da se takmičim. Ali mislim da ciljanje na prvo mjesto vodi do većeg uspjeha, jer uz veću motivaciju i želju postižem i bolje rezultate. Mislim da je to pored znanja i velikog rada i truda, veoma važno”, isprčao je mladi Kolić.

Za Državno takmičenje koje je održano u februaru pripremao se od početka  školske godine, a pauzu, kako je rekao,  nije pravio ni tokom zimskog raspusta.

“Još od septembra sam svakodnevno vježbao sa mentorkom Nevenom Ljujić, koja je zaista posvećena, svaki trenutak je koristila da mi objasni neku formululu ili zadatak iz geometrije i da nije bilo nje, ne vjerujem da bih postigao ovakav rezultat. Pored toga što mi je pomagala da razumijem matematiku, ona je bila, naravno pored moje porodice, i ogromna moralna podrška. Pred samo takmičenje savjetovala me je da vjerujem u sebe i da budem koncentrisan, a to je ono što me je uz znanje i dovelo do drugog mjesta”, kazao je sjajni matematičar.

Da bi ostavraio svoj cilj Amir je svakodnevno i sam vježbao kod kuće, istraživao matematiku, otkrivao nove nove ideje i širio svoje vidike, a kako je istakao danas djeljivost i prosti brojevi najviše ga zanimaju.

“Čak i kada nemam takmičenja ja sam kući istražujem, pokušavam da usavršim svoje znanje iz različitih oblasti, posebno iz geometrije, koja zaistanije laka, ali je i za antičke Grke bila polazna tačka u matematici. Za mene je matematika osnov za spoznavanje i razumijevanje drugih oblasti, kao što je fizika i hemija, a čak je pronalazim i u gramatici maternjeg jezika, kao i u muzici, koju takođe sam izučavam”, rekao je talentovani mladić.

Kako je ispričao u emisiji “Otvoreni studio” pripreme za  predstojeću Olimpijadu znanja, koja će se održati u aprilu,  već su počele, a  svoje znanje iz matematike pokazaće i na Balkanijadi koja će se u junu mjesecu održati u Grčkoj.

“Na Olimpijadi sam već dva puta učestvovao, prije dvije godine sam osvojio sam prvo mjesto, a prošle godine drugo, a ta iskustva će mi mnogo značti za ovogodišnje takmičenje. Već sam počeo da se pripremam, jer kako kažu trud pobjeđuje talenat, ako se talenat ne trudi, zato ja vjerujem da mogu ponoviti dobar rezultat, iako sigurno neće biti lako”.

Na kraju staze duge devet godina Amir će svoje školovanje nastaviti u bjelopoljskoj gimnaziji ili možda čak u Matematičkog gimnaziji u Podgorici, ali kaže da će njegov životni poziv svakako biti usko povezan sa matematikom.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE