Proizvodi „Zlatnih ruku“ u novootvorenom objektu u zgradi Crvenog krsta (video)

Udruženje  paraplegičara  Bijelo Polje, otvorilo je danas  promotivni  prodajni objekat u zgradi Crvenog krsta, unapređujući na taj način poslovanje Zaštitne radionice „Zlatne ruke„ i obezbjeđujući tržište za plasman svojih  proizvoda. Na skromnoj svečanosti koja je  tim povodom upriličena  u prisustvu predstavnika Biroa rada ,  Marko Stojanović  je  kazao da je to samo korak ka boljoj budućnosti  zaposlenih osoba sa invaliditetom.

„U prodajnom objektu trenutno je  zaposlena jedna osoba, ali se nadamo da ćemo projektnim aktivnostima i u saradnji sa Zavodom za zapošljavane stvoriti  uslove za zapošljavanje  još osoba sa invaliditetom i  proširenje proizvodnje.  Vjerujem da će ne samo Bjelopoljci, već i drugi prepoznati naš kvalitet, rad, trud“ kaže Stojanović ističući da proizvodni asortiman u Zaštitnoj radionici čini širok spektar proizvoda. „Zaposleni izrađuju kvalitetne radne uniforme i druge odjevne predmete,  jastuke punjene heljdinom ljuspicom, peškire, posteljinu, ukrase,nakit i drugi ručne radove“.

Slađana Nedović, savjetnica u Birou rada Bijelo Polje koja je i presjekla vrpcu na novootvorenom objektu,  kazala je da saradnja  sa Udruženjem paraplegičara, koja  traje skoro deceniju, urodila  plodom.

„Prva ideja o Zaštitnoj radionici podržana je od strane Zavoda za zapošljevanja kroz  javni rad  „Zlatne ruke osoba sa invaliditetom.“ Tada su se oni prvi put pojavili  sa idejom da  izrađuju suvenire i na taj način pokažu šta umiju i ekonomski se ojačaju. Nakon javnog rada uslijedili su grantovi koje je ovo udruženje uspješno iskoristilo, a u toku je realizacija još jednog granta dobijena od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju“, ističe Nedović. Ona je dodala da je postojanje Zaštitne radionice višestruko značajno, jer je radionica po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji potpuno prilagođena  za rad osoba sa invaliditetom. 

Zaština radionica je prva i jedina u Crno Gori koja je dobila takav status od Ministarstva rada i socijalnog staranja, a trenutno zapošljava devet osoba sa invaliditetom  koji po ugovoru o radu zaposleni na više mjeseci.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.