"Mirsada" je heroj modernog vremena

Dokumentarni film "Mirsada", reditelja Danila Marunovića, premijeno je prikazan večeras u bioskopu bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo”.

U centru priče je sudbina dvanaestogodišnje djevojčice koja od najranijeg djetinjstva prosi na ulicama Glavnog grada. Radnja filma smještena je u romskom naselju Vrela ribnička, a protagonisti filma su romska djeca koja žive na samoj margini društva, prinuđena da se bave prosjačenjem, razapeta između romskih društvenih kodeksa, porodičnog nasilja, sopstvenih ambicija i potreba.

Na marginama društva se dešavaju najznimljiviji društveni procesi i pogotovo se u Crnoj Gori u tim zaboravljenim i skrivenim prostorima daleko od objektiva i kamera i svih sterotipa nalaze najbolji dramski predlozi, koji su zahvalni za buduće filmove, pa je reditelj Marunović inspiraciju za “Mirsadu” upravo pronašaou  šokantnim ambijentima napuštenih vagona, deponija i ulica.

“Moje lično osjećanje za socijalnu pravdu i želja da se kroz umjetnošću bavim temama koje su društveno aktivne i da se na taj način obračunavam sa tabuima, predradudama, šovinizmom i rasizmom, dovelo je do jednog spcifičnog filmskog izraza, koji podrazumijeva istaknuti aktivizam i želju da projekti komuiciraju sa javnošću. Koliko god neko mislio da ovakve temu ne mogu doći do šire publike, a samim tim i snage da nešto promijene, to se ipak dešava. Najveća ambicija sa ovim filmom se zapravo već i desila , Mirsada je doživjela neke svoje snove, ona je prava medijska zvijezda, spotovi koji najavljuju ovaj film i kampanju se konstantno vrte na televizijskim stanicama, film je ušao u bioskopsku distribuciju, a uskoro će i u televizijsku. Danas svi znaju za Mirsadu, njen život je potpuno drugačiji i to je njoj dalo novi impuls i snagu da ona krene u odrastanje u jednom sasvim novom maniru, koji ne podrazumijeva ono što je njoj život već predodredio kroz romske nacionalne kodekse, tako da sam već ponosan na to”, istakao je večeras mladi reditelj Danilo Marunović.

On je rekao da nažalost ne vjeruje  da ovaj film može promijeniti ono što je generalni stav javnosti u odnosu na Rome, jer, kako je naglasio,  ta vrsta licemjerja i dogme je isuviše jaka da bi je promijenio jedan film.

“Ali će “Mirsada” svakako skrenuti pažnju u odnosu na one ljude koji će kao pojednici hrabro istupiti i izboriti sa tim fenomenom. Sve velike društvene pokrete i procese pokrenuli su hrabri pojedinci ili mala grupa ljudi, tako da će ovaj film kroz svoju emociju i malu priču o Mirsadi i njenim drugovima doći do onih ljudi do kojih i treba da dođe”, uvjeren je reditelj.

Podsjetimo, javna kampanja "Living dream", koju Koala production realizuje u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, počela je prvom bioskopskom premijerom filma "Mirsada" prošle nedjlje u bioskopu Cineplexx u Podgorici, a poslije Budve, Nikšića i Bijelog Polja, nastaviće se u drugim crnogorskim gradovima. Na tom putu ohrabrenje i podrška su prije svega Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo prosvjete, Help fondacija, crnogorska kinoteka i crnogorski centri za kulturu, a ovaj projekat podržale su i brojne poznate ličnosti. 

Repriza dokumentarnog filma “Mirsada”  u Bijelom Polju će biti  1. i 2. marta, od 19.30 sati.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE ADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE