Bjelopoljski poljoprivrednici zainterersovani za agrobudžetske podsticajne mjere

Poljoprivredni proizvođači sa područja bjelopoljske  opštine imali su priliku da se na prezentaciji Agrobudžeta održanoj danas u Centru za kulturu, detaljnije upoznaju  sa mjerama podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za ovu godinu.

  Podsjećajući  da ovogodišnji agrobudžet  iznosi  oko 40 miliona eura, te da  je 8,5 miliona  odnosno 26,8 posto  veći nego prošle godine a skoro  dupliran u odnosu na agrobužet 2016. godine, Vukota Stanišić, načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove kazao je, da je prilikom njegovog kreiranja posebna pažnja bila usmjerena ka mladim poljoprivrednicima  koji imaju mogućnost da kroz više mjera ostvare podršku i do 70%. Takođe, starosna granica za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika povećana je sa 30 na 35 godina starosti.  Stanišić je takođe  naglasio  i da se vodilo  računa o usaglašavanju poljoprivredne politike sa evropskom,  pa je u skladu sa tim,  zastupljeno više mjera a izmijenjeni su i kriterijumi, koji su kako tvrdi, dali novi kvalitet agrobudžetu.

“Ove godine imamo ukupno 56 mjera razvrstanih u nekoliko kaltegorija a za bjelopoljske poljoprivredne proizvođače najinteresantnija  su   direktna plaćanja i mjere ruralnog razvoja, odnosno, javni pozivi koji se poslednjih 15 dana kontinuirano objavljuju”, istakao je Stanišić.

On i njegove kolege iz Službe za selekciju stoke informisali su poljoprivrednike o svim vrstama i visinom podrške, investicijama koje se podržavaju, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, dinamikom sprovođenja mjera, kao i načinom podnošenja zahtjeva za podršku. Pozvali su poljoprovrednike da registruju svoja gazdinstva, jer samo pod tim uslovom mogu kako su naglasili, konkurisati za neku od ponuđenih mjera. Posebna pažnja bila je posvećena i ostalim novinama u odnosu na prethodnu godinu.

Na današnjoj prezentaciji ovdašnji poljoprivrednici najviše su se zanimali za kupovinu poljoprivrednih mašina po povoljnim uslovima, kao i kupovinu solarnih panela, mjere podrške u oblasti prerade mlijeka kao i druge podsticajne mjere predviđene agrobudžetom.

Tekst:Tanja Dangubić

Foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.