Obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja (video)

Tribina za učenike prvog i četvrtog razreda Srednje satručne škole održana je danas, povodom obilježavanja Dana vršnjačkog nasilja, u organizaciji nevladine organizacije ,,Kan“ i Srednje stručne škole.

U svijetu se Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava posljednje srijede u februaru, kao ,,Dan ružičastih majica“, pa je i na današnjoj tribini dominirala ružičasta boja, u znak podrške vršnjacima koji su izloženi nasilju.

,,Prema informacijama kojim raspolažemo, ovo je prvi put da se u Crnoj Gori obilježava Dan ružičastih majica, što je praksa širom svijeta. Cilj današnje aktivnosti jeste da edukujemo učenike o oblicima vršnjačkog nasilja, kao i o načinima prevencije istog“, kazao je za Radio Bijelo Polje, predsjednik NVO „Kan”, Nikola Simović.

Simović je naglasio da ideja o obilježavanju dana ružičastih majica potiče iz Kanade, kada je 2007. godine dječak  došao na nastavu u školi u ružičastoj majici, gdje je bio izložen nasilju. Ispostavilo se da ta majica predstavlja podršku majci koja je oboljela od karcinoma pa su već sljedećeg dana drugari u znak podrške dječaku koji je bio izložen nasilju obukli ružičaste majice, i od tada se širom svijeta ovaj dan obilježava kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Psihološkinja Nataša Vuković i inspektorka Centra bezbjednosti Irma Fetahović, na današnjoj tiribini upoznale su učenike o vrstama nasilja i kako da prepoznaju isto.

,,Najvažnija stvar je da učenici shvate da nije sramota prijaviti nasilje, da treba pružiti empatiju i podršku drugovima i drugaricama  koji trpe nasilje. Nasilje se mora prijaviti, jer ukoliko okrenemo glavu ono može imati ogromne posljedice“, kazala je psihološkinja Doma zdravlja, Nataša Vuković.

Ona je naglasila da se u Dispanzeru za mentalno zdravlje u Domu zdravlja javljaju djeca koja su žrtve vršnjačkog ili porodičnog nasilja, kao i da je napravljen tim koji se bavi pružanjem podrške isključivo žrtvama nasilja.

Tribina povodom obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, samo je jedna u nizu aktivnost koju realizuje NVO ,,Kan“, a kako je danas saopšteno u narednom periodu će biti realizovan projekat ,,Postani volonter“.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE