Predstavljene brojne mogućnosti IPA programa CG-Kosovo i Crna Gora-Albanija

Podsticanje zapošljavanja, zaštita životne sredine i promocija turizma i kulturnog nasleđa tematski su prioriteti Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2014-2020, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika zajedničkog sekretarijata  Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija i Crna Gora-Kosovo sa čelnicima bjelopoljske lokalne uprave.

Na sastanku održanom u sali opštine, predstavljene su sve mogućnosti koje pružaju i nude  programi  prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo i Crna Gora-Albanija, a kako je istakao šef kancelarije opštinskog bjelopoljskog menadžera Sanel Ljušković, cilj je bio i jačanje vidljivosti IPA programa.

“Bijelo Polje se nalazi u programskoj prihvatljivoj oblasti za apliciranje za dobijanje sredstava u ovom projektu i zato je bilo važno danas detaljno upoznati sve učesnike sastanka o strukturi programa, programskim oblastima, kao i ciljevima, tematskim prioritetima, finansijskom okviru i pozivu za dostavljanje predloga kao i mogućnostima koje se pružaju u okviru njega”, naveo je Ljušković.

Govoreći o  programu, šefica zajedničkog Tehničkog sekretarijata Sanja Todorović, naglasila je da je cilj Programa poboljšanje standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području, kroz ekološki održiv i socijalno inkluzivni ekonomski razvoj regiona, uz poštovanje zajedničke kulturne i prirodne baštine.

 Todorović je kazala da postoji zaista veliki broj prihvatljivih aktivnosti, unutar prioritetnih oblasti, koje će biti finansirane.

Prezentujući te aktivnosti, šefica zajedničkog Tehničkog sekretarijata napomenula je i da sredstvima evropskih obveznika više ne upravlja Evropska komisija, već Ministarstvo finansija, koje zajedno sa Mininsatsrtvom evropskih čni operativnu strukturu u Crnoj Gori.

Danšnjem sastanku su pored predstavinka zajedničkog Tehničkog  sekretarijata Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija i Crna Gora-Kosovo, prisusutvovali i predstavnici Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, Ministrstva  za Evropu i vanjske poslove Albanije i Ministarstva  administracije lokalne samouprave Republike Kosovo.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE