Dobrovoljno davalaštvo, briga o beskućnicima, starim i bolesnim - prioriteti Crvenog krsta

Opštinski  Crveni krst djelujući u skladu sa humanitarnim principima i misijom na kojoj počiva njegov rad, u protekloj godini realizovao je brojne aktivnosti, programe i projekte u cilju smanjenja i saniranja svih oblika ljudske ugroženosti,  kazao je predsjednik ove humanitarne organizacije dr Besim Kadić, na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine Crvenog krsta, na kojoj su usvojeni Izvještaj o radu sa finansijskim poslovanjem za prošlu i Program rada za ovu godinu, i izabrano Radno tijelo.

Ističući da već godinu dana aktivisti i volonteri ove humanitarne organizacije borave u novim i savremeno opremljenim prostorijama nove zgrade, Kadić je kazao da su dobrovoljno davalaštvo krvi, jačanje volonterizma, zbrinjavanje beskućnika, briga o starim i iznemoglim osobama, obilježavanje značajnih datuma i druge aktivnosti, bili prioriteti ove humanitarne organizacije.

 „Ne samo prošle, već godinama unazad, težili smo da dobijemo novi dom jer je stari objekat bio neuslovan za sve naše aktivnosti. Zahvaljujući  pomoći lokalne uprave i Crvenog krsta Crne Gore, uspjeli smo da za kratko vrijeme izgradimo novu zgradu, tako da sada imamo prijatan kutak   ne samo za rad već i za  druženje i brojne  druge aktivnosti”, kaže predsjednik ove humanitarne organizacije

Kadić ističe da je zadatak “crvenokrstaša” da se uključe u sve pore društva,  i pomognu svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira da li se radi  o psiho-socijalnoj  ili drugoj vrsti pomoći.

“Kroz  program brige o starijima, koji je realizovan uz podršku italijanskog Crvenog krsta, 20 naših volontera brinulo je  o 60 starijih sugrađana koji su bez prihoda ili žive u skromnim uslovima. Pomagali smo i Romima, a tokom godine darivali smo i više paketa za novorođenčad i djecu sa smetnjama u razvoju, invalidska kolica i organizovali   besplatno ljetovanje za mališane sa seoskog područja.” naglasio je Kadić. Prvi čovjek opštinskog Crvenog krsta dodaje  da će ove godine raditi na popularizaciji  dobrovoljnog davalaštva krvi, kako bi  Društvo koje broji više od 300  uglavnom starijih članova, podmladili  i prikupljali više jedinica krvi. “Ono čemu težimo u narednom periodu jeste podmlađivanje i popularizacija dobrovoljnog davalaštvo krvi. Cilj nam je da sve porodične davaoce  prevedemo u dobrovoljne davaoce krvi, kako bi stvorili deponiju te dragocjene tečnosti i mogli u svakom trenutku da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna”, poručio je Kadić.

Tekst:Tanja Dangubić

Foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.