U Bijelom Polju jedno dijete oboljelo od morbila

U Bijelom Polju do sada je regostrovano jedno dijete zaraženo virusom malih boginja i kazala je prim.dr Julija Bošković, specijalista pedijatar u Domu zdravlja, dodajući da dijete nije bilo vakcinisano. Ona je pozvala roditelje da vakcinišu djecu, jer kako je kazala, imunizacija predstavlja jedini način zaštite ne samo od malih boginja već i od drugih zaraznih oboljenja.

“Obuhvat imunizacije  djece  u  bjelopoljskoj  opštini  prije dvije godine iznosio je više od 95 posto, dok je lani bilo oko 90 posto vakcinisane djece, kazala je dr Bošković, koja je i opštinski kordinator za iminuzaciju. “Naša opština je treća u Crnoj Gori po broju djece obavezne za imunizaciju, a odlaganje imunizacije produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite, potencijalno najopasnije. Iako imamo razloga da budemo zadovoljni procentom imunizacije, s obzirom na situaciju u drugim opštinama, ipak, moram da kažem,  još uvijek je prisutan, doduše neopravdan strah kod pojedinih roditelja kada je riječ MMR vakcini”, istakla je Bošković. Ona je takođe naglasila da su u Domu zdravlja trenutno aktuelne respiratorne infekcije, te da  vlada virus nalik gripu, praćen visokom temperaturom.

Podsjećamo, opštinska Služba imunizacije dobitnik je dvostruke Plakete za uspješnost u realizaciji Programa obaveznih vakcinacija dječje populacije, a to priznanje im je uručeno  jer  je kolektivni imunitet bio dobar,  čak i kad je u pitanju MMR imunizacija.

 

Tekst:Tanja Dangubić

Foto: Arhiva Radija Bijelo Polje

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje