Vojinović: Čemu zastiđe i strah, tražimo samo istinu i pravdu (video)

Rodbina i prijatelji poginulih u željezničkoj nesreći kod Bioča, predstavnici nevladine organizacije “Voz neprebola” i lokalne uprave, te brojni građani,položili su danas cvijeće na spomen-obilježje u gradskom parku, obiježavajući  12 godina  od tragedije, u kojoj je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno.

Predsjednik NVO Voz neprebola Goran Vojinović, zahvalio se Bjelopoljcima koji su svih ovih godina uz njih i naglasio oni samo traže istinu i bore se za nju, kao što su to uradili i  prije nekoliko dana na konferenciji za štampu u Podgorici,  ponavljajući  po ko zna koji put tvrdnje i dokaze.

On je podsjetio da je Osnovno državno tužilaštvo odbilo zahtjev za ponavljanje sudskog postupka i pored, kako je rekao, nepobitnih  činjenica u vezi sa nesrećom.

„A ono što je nama rečeno u četiri oka, kada smo razgovarali da Tužilaštvo  nema interes da se obnovi sudski postupak u vezi žerljezničke nesreće 2006. godine.  Iskreno se nadam da dijelimo isto mišljenje, koje se odnosi na to, kako doći do pravde i istine koju čekamo punih dvanaest godina”, istakao je Vojinović, dodajući da porodice poginulih raspolažu novima dokazima koji se tiču mjesta rekonstrukcije događaja, nagriženosti šina mimo zakonskih normi o bezbjednsti željezničkog saobraćaja, nestanka audio snimaka između  mašinovođe i dispečera u Podgorici, nedostatka mišljenja vještaka građevinske i elektro struke o ispravnosti pruge i naponske  mreže, I dr.

Vojinović  se zapitao i zašto Tužilaštvo u saradnji sa policijom i inspekcijskim službama, sve ove godine nije pokušalo da ispravi svoju grešku i samostalno pokrene postupak obnavljanja sudskog procesa, s obzirom na nove brojne dokaze, izjave i saznanja.  “Čemu tajne, brige, zastiđe i strah. Zar 47 poginulih građana, preko 200 povrijeđenih i čitava Crna Gora ne zaslužuju pravdu i istinu”, kazao  je on.

Tekst:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje