Bijelo Polje - najprepoznatljivija tačka na kulturnoj mapi regiona

Bijelo Polje je grad sa bogatim kulturnim nasleđem, ali i modernim stvaralaštvom, zato ovaj regionalni centar Crne Gore treba dodatno snažiti i podsticati njegov razvoj, ocijenio je ministar kultrure, Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je danas boravio u radnoj posjeti Bijelom Polju, gdje je sa predsjednikom Opštine, Aleksandrom Žurićem, razgovarao o projektima koji se realizuju u oblasti kulturne baštine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva i najavio da će u narednom periodu više sredstava biti usmjereno upravo na sjever Crne Gore.

“Ministrstvo kulture će nastaviti da pruža podršku bjelopoljskoj opštini, zato i pozivam sve kulturne ustanove i instuticije da apliciraju za sveprograme  koje nudimo. Trenutno je aktuelan Konkurs za oblast stvaralaštva, koji će biti otvoren do 10. februara, nadam se da ćemo i kroz taj program uspjeti da pomognemo kulturni razvoj Bijelog Polja”, kazao je ministar Bogdanović.

On je sa predjsednikom Žurićem razgovarao i o programu “Kreativna Evropa”, koji je jedan od najvećih fondova EU, namijenjen za kulturu, umjetnost i audio-vizuelni sektor.

“Bijelo Polje je prepoznato po brojim kulturnim manifestacijama i događajima, pa vjerujem da i kroz ovaj program, a u ko-saradnji sa Lokalnom upravom i drugim institucijama, možemo da realizujemo projekte i tako upotpunimo kulturni sadržaj”, naveo je ministar kulture.

Otvaranje Multimedijalnog centra u dvorištvu Muzeja Bijelo Polje jedan je od ključnih projekata o kojem su danas razgovarali Žurić i Bogdanovića.

“Zaista mi je zadovoljstvo što Ministarstvo kulture može da pomogne realizaciju ovog projekta. Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Centar za konzervaciju i arheologiju daće svu logističku podršku i stručnu pomoć oko relaizacije projekta i uslova koje Uprava za zaštitu kulturnih dobara  treba da izda”, istkao je Bogdanović, navodeći da šansu za  pomoć digitaizacije produkcije Centra za kulturu vidi  u uspostavljanju Filmskog fonda.

Kako je danas saopštio ministar, iz oblasti kulturne baštine Ministarstvo kulture će izdvojiti 40 000 eura  za tri važna projekta u Bijelom Polju.

“Jedan lokalitet je konzervatorski i  arheološki projekat i istraživanje za vilu "Rustiku" (Bistrica). Drugi projekat se odnosi na konzervatorska i  arheološka istraživanja za Savograd,  a već smo došli do treće faze. Poslednji podrazumijeva izradu konzervatorskog projekta za crkvu Sv. Nikole”, kazao  je  Bogdanović.

Predsjednik Opštine, Aleksandar Žurić, upoznao je ministra Bogdanovića sa radom i djelovanjem kulturnh institucija u Bijelom Polju, istučići da je uprkos brojnim poteškoćama bjelopoljska opština uspjela da ostane najprepoznatljivija tačka na kulturnoj mapi regiona.

“Dogovorili smo bitne stvari danas, a to je prije svega pozicioniranje i izgradnja jednog novog multimedijalnog objekta u blizini gradskog muzeja, sa otvorenom ljetnjom pozornicom. Otvaranjem ovog mulimedijalnog centra biće omogućeno dislociranje određenih sadržaja koji trenutno postoje u Centru za kulturu, što automatski otvara prostorne mogućnosti za ozbljniju rekonstrukciju sadržaja koje ćemo zadržati na tom mjestu”, kazao je predsjednik Žurić, najavljujući i rekonstrukciju pozorišne sale, izmještanje Muzičke škole, moguće pretvranje gradske čitaone u gradsku biblioteku.

On je istakao da je glavni cilj veći nivo kulturnih manifestacija i dodao da vjeruje da će Ministarstvo kulture konkretnije u ovoj godini podržati rad bjelopoljskih kulturnih ustanova.

Ministarstvo kulture  je projekte iz oblasti kulturne baštine u periodu od 2012-2017 podržalo sa 240 hiljada eura, a prema riječima ministra Bogdanovića,  i u narednom četvorogodišnjem periodu, kroz Nacionalni program razvoja kulture 2016-2020, a u saradnji sa Opštinom Kotor, dodatno će raditi na unapređenju razvoja kulture, koju vide kao snažan podsticaj za razvoj društvenih i ekonomsih resursa.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE