Bjelopoljci uživali u izvornoj muzici učenika osnovnih škola

Koncert učenika osnovnih škola održan je večeras u velikoj sali Centra za kulturu, u okviru projekta ,,Festival izvorne muzike”, čiji je nosilac nevladina organizacija Muzička Baština.

Projekat Festival izvorne muzike u kojem učestvuje 12 učenika osnovnih škola, sa teriorije naše Opštine, sa realizacijom je počeo u oktobru, a ima za cilj očuvanje bogate muzičke tradicije naših naroda.

Večerašnji koncert otvorila je učenica osnovne škole ,,Marko Miljanov”, Džana Lamežević, pjesmom koja je simbol našeg grada, ,,Svud je kiša, svud je blato”.

,,Sa zadovoljstvom radim sa učenicima osnovnih i srednjih škola, jer ako želimo da nešto istinski sačuvamo od zaborava, moramo početi od naših najmlađih sugrađana. Mislim da sam večeras u tome uspio, i da smo publici priredili jedan nezaboravan koncert. Prisutni su bili oduševljeni, pjevali su zajedno sa djecom, a mališani su bez greške odradili svoj dio posla, sa toliko energije i mnogo ponosa pjevali su pjesme”, kazao je za Radio Bijelo Polje, predsjednik NVO Muzička baština, profesor muzike, Almir Martinović, dodajući da je cilj festivala da djeca zavole izvornu muziku.

Martinović je istakao da će u okviru Festivala izvorne muzike, početkom februara biti održan koncert učenika srednjih škola, dok će treći u nizu i završni biti održan krajem februara, u okviru kojeg će nastupiti stariji sugrađani.

Učenici su se večeras predstavili izvornom tradicionalnom muzikom, pjesmama sa prostora zemlje i okruženja.

Profesor Martinović zahvalio se svima koji su dali doprinos u realizaciji projekta, a posebnu zahvalnost iskazao je predstavnicima Opštinske komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, koji su uvidjeli značaj ovakvih dešavanja.

Tokom večeri za muzičku pratnju pobrinuli su se Saša Fisik – harmonika, Fikro Ćatović – bas gitara, Bekan Sadiković – udaraljke, Rafko Šabanović – gitara, Anel Ramović – klavijatura, kao i glavni realizator projekta profesor Almir Martinović - harmonika.

Učenica devetog razreda osnovne škole ,,9. Maj” iz Sutivana, Selma Ćatović, pjevala je pjesmu ,,Sejdefu majka buđaše”, i kao ostali učesnici zavrijedila brojne ovacije publike, a kako je kazala za Radio Bijelo Polje muzikom će nastaviti da se bavi i u narednom periodu, jer je to ono što je ispunjava.

Bjelopoljskoj publici večeras su se predstavili učenici osam različitih škola sa područja naše Opštine, i to Džana Lamežević i Milena Rečević (OŠ ,,Marko Miljanov”), Selma Ćatović i Džejla Alihodžić (OŠ ,,9. Maj”), Bojana Dabetić (OŠ ,,Aleksa Bećo Đilas”), Danina Kadić (OŠ ,,Risto Ratković”), Elid Pilica (OŠ ,,Vuk Karadžić”), Larisa Martinović (OŠ ,,Pavle Žižić”), Kristina Cvijović i Semir Beganović (OŠ ,,Nedakusi”), Hana Franca (OŠ ,,Vladislav Sl. Ribnikar”). Njima je nakon uspješnog koncerta, profesor Martinović uručio zahvalnice i prigodne poklone, uz želju da se i u budućnosti iskreno posvete muzici.

Narodne igre su nezaobilazan faktor u našem društvu, pa je i u okviru večerašnjeg koncerta publika imala priliku da uživa u narodnom kolu Moravac, koje je na harmonici odsvirao učenik osnovne škole ,,Nedakusi”, Semir Beganović, i time zatvorio koncert.

Voditelji večerašnjeg programa bili su učenici Andrea Kojović i Orhan Hodžić.

Koncert učenika osnovnih škola prvi je u nizu tri koncerta koja se organizuju u okviru projekta Festival izvorne muzike, čiji je pokrovitelj Opština Bijelo Polje.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE