Ministar Simović boravio u Bijelom Polju, predstavio rezultate prvog javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji (IPARD)

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, boravio je danas u Bijelom Polju. Tom prilikom prezentovao je rezultate IPARD javnog poziva mjeru jedan – investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava. Simović je kazao da je IPARD ključni instrument Evropske podrške  I parnerski pogled, u kojem, kako je istakao, nadležne institucije pozitivne ocjene doživljavaju kao priznanje za urađeno.

„Prije i nakon objavljivanja javnog poziva održali smo veliki broj radionica pred prepunim salama širom Crne Gore. Potpisali smo 20 ugovora za podršku o preradi ukupne vrijednosti investicije od 11,8  miliona i očekivano bespovratnom podrškom od 4,9 miliona eura. Ovim investicijama ćemo osigurati brojna postojeća radna mjesta  i otvoriti preko 80 novih i osigurati siguran plasman  za 7000 kooperanata“, istakao je Simović.

Ministar je naglasio da ukupne investicije za sada iznose 5,2 miliona eura, dok očekivana podrška iznosi 2.9 miliona eura.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Herman Špic pozdravljajući prisutne, izrazio je zadovoljstvo što je veliki broj partnera potpisao projekte. Razumije, kako ističe, što su za ovaj događaj, zbog visokog interesoivanja, izabrali Bijelo Polje. Srećan je, kako dodaje, i što će, uz podršku Evropske unije, prvu Regionalnu kancelariju, Ipardovu agenciju za plaćanje, otvoriti u našem gradu.

„U okviru Ipard programa Evropska unija i Vlada Crne Gore ujedinile su napore kako bi podržale razvoj ruralnih područja Crne Gore, unaprijedili stepen konkurentnosti i poljoprivredne proizvodnje, načinili dodatni korak naprijed u pogledu usvajanja visokih evropskih standarda za bezbijednost hrane, održavanje zemljišta, ali i unaprjeđenje pristupa tržištu EU“, podvukao je Špic, podsjećajući da su dobili veliki broj aplikacija.

Za ulaganja u poljoprivredna gazdinstva pristiglo je 389 prijava i 45 za ulaganja u privredu, naveo je Špic, čestitajući im što su bili proaktivni i što su učinili dodatni napor. Zahvalio se i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na efektivnoj i efikasnoj kampanji.

Navodeći da u bjelopoljskoj opštini Ipard projekat ne smatraju samo programom Ministarstva, već i Vlade i lokalnih zajednica, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da su uvijek otvoreni i spremni da izađu u susret po svim pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti.

AUDIO MILUTIN SIMOVIĆ

AUDIO PETAR SMOLOVIĆ

AUDIO HERMAN ŠPIC

 

Autori: Tanja Dangubić, Eldina Bećirović, Enida Omerhodžić i Bojan Šutović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.