Promocijom nepopularizovanih sjevernih predjela Crne Gore, do većeg broja inostranih gostiju

Turistička agencija Balkanika, u saradnji sa Turističkom organizacijom Bijelo Polje, društvom Na konjima kroz prirodu i Planinarskim domom Bjelasica, organizovali su promotivnu jahačku i biciklističku turu proteklog dana.

Cilj organizovanja ovog događaja je, kako objašnjava za Radio Bijelo Polje direktorica novootvorene TA Balkanika, Ivana Milićević Kalić, je promovisanje manje popularizovanih sjevernih predjela Crne Gore.

“Prvu turu upriličili smo prošlog vikenda. Podrazumijevala je džip turu gdje je oko 40 osoba uživalo u džip safariju, pješačenju, obilasku Šiškog jezera, te zajedničkom ručku u Planinarskom domu Bjelasica. Promociju smo nastavili sportom. Doprinos je dalo desetak biciklista, koji su vožnju počeli od bjelopoljske Autobuske stanice do sela Ponikvice, dok je isto toliko učesnika kroz prirodu jahalo oko tri sata”, istakla je Milićević Kalić.

Direktorica je naglasila da je jučerašnji obilazak bjelopoljskih sela protekao uspješno. To je, kako navodi, početak turističke sezone, i vjeruje da će organizovati još mnogo lijepih izleta.

Bjelopoljka, Sanela Rovčanin, prvi put je jahala konja. Radosna je što je pobijedila strah i što je, kako priča za Radio Bijelo Polje, osjetila dušu ove ponosne životinje.

“Nijesam se nadala da ću izdržati toliko. Ipak, uz dobru instrukciju vodiča Ilije, sve nam je išlo pod ruku. Pored lijepog sunčanog vremena, koje nas je poslužilo, srećna sam što sam bila na čelu kolone”, ispričala je ona.

Rovčanin jedva čeka da ponovo dođe u ovaj, kako opisuje, predivni kraj. Želi, ne samo da se druži sa konjima, već da uživa u prekrasnom pogledu, netaknutoj prirodi, čistom vazduhu.

Vlasnik društva Na konjima kroz prirodu, Ilija Rmandić, drži konje iz ljubavi. Učestvuje na trkama u Crnoj Gori i u zemljama regiona, sa kojih nosi brojne nagrade.Turizmom se bavi dvije godine, otkrio je za Radio Bijelo Polje.

“Bila mi je čast i zadovoljstvo da ugostim jahače, početnike i one malo iskusnije. Dobro su se snašli i nose lijepe uspomene, što mi i jeste cilj, da uljepšam ljudima život. Jer jahanje ove plemenite životinje predstavlja mentalnu terapiju”, izdvojio je Rmandić.  

Ponosno priča da je vlasnik 12 grla među kojima su pretežno mješanci ,domaći brdski, te mješavina arapske, engelske krvi. Licencirani je instruktor jahanja, a ima i licencu za sudiju u konjičkom sportu.

“Društvo treba da se posveti prirodi i što više vremena provedi u njoj. Ona predstavlja izvor života jer čovjek je prirodno biće, a to smo malo zaboravili”, ističe vlasnik konja.

Nakon vožnje i jahanja, direktorica TA Balkanika pripremila je ručak u seoskom kućnom ambijentu. U tome joj je pomogao mještanin, Sretko Jelić, koji za naš Radio kaže da se ugostiteljstvom bavi čitavog života.

“Ovo je moje rodno mjesto koje, kao i svi, mnogo volim. Oduvijek mi je bila želja da se nešto lijepo dešava u Ponikvicama. Nadam se da ćete nas češće obilaziti i da će moja djeca i unučad ostati u ovom kraju”, kazao je domaćin Jelić, ne krijući oduševljenje našom posjetom.

Osnivač društva Na konjima kroz prirodu, Ilija Rmandić, pozvao je ljubitelje konja da dođu kod njega i uživaju u, kako zaključuje, najboljoj rekreaciji.

Autorka i foto: Enida Omerhodžić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE