Mladi volonteri najbolji promoteri socijalne inkluzije (video)

U poslednjih dvadeset godina crnogorsko društvo je vidno napredovalo na polju socijalne inkluzije, usvojena je kvalitetna zakonska regulativa iz oblasti socijalne i dječje zaštite, obrazovanja i zapošljavanja, ali  pored ovih značajnih pomaka potrebno je još raditi na adekvatnoj primjeni zakonskih rješenja u praksi, ali i na promjeni svijesti  građana, poručila je sekretarka Udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju ”Oaza”, Rasema Hekalo.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, Hekalo je kazala da je upravo povećanje socijalne inkluzije cilj projekta ”Socijalna inkluzija je naša budućnost”, koji ovo udruženje sprovodi od januara mjeseca.

“Povećanje socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju,  kroz  uključivanje u  društveni život zajednice i promociju njihovih prava ono je na čemu radimo poslednjih nekoliko mjeseci i zaista vjerujemo da ćemo ovim projektom uspjeti da skrenemo pažnju javnosti na trenutni položaj naše djece, ali i da pošaljemo jasnu poruku, da diskriminacija više ne smije biti prisutna u ovoj mjeri”, kazala je Hekalo.

Kako je istakla, stvaranje nove generacije mladih, koja neće imati predrasude o djeci i omladini sa smetnjama u razvoju u fokusu je njihovih trenutnih aktivnosti.

“Promjena svijesti zajednice o njihovim potrebama je veoma značajna, jer svi smo mi društvena bića i potrebna nam je podrška. Razvijanjem volonterskog servisa uočili smo da direktno utičemo na promjenu svijesti lokalne zajednice i boljem shvatanju prava i potreba djece i mladih sa smetnjama u razvoju. Zato smo u skolpu ovog projekta angažovali mlade volontere iz osnovnih I srednjih bjelopoljskih škola, koji tri put sedmično posjećuju našu djecu, druže se sa njima, pomažu im u svakodnevnim aktivnostima i podstiču ih da se uključe u kulturna, sportska i druga društvena dešavanja u našoj zajednici. Njih je trenutno oko 40, ali sigurni smo da će ih do kraja projekta biti još više”, kazala je Hekalo.

Sekretarka Udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju ”Oaza”, Rasema Hekalo, podvukla je da su mladi volonteri i najbolji promoteri socijalne inkluzije.

“Kroz edukaciju volontera o vrstama smetnji, kroz upoznavanja sa zakonskom regulativom i pravima djece i mladih sa smetnjama u razvoju, oni postaju najbolji promoteri socijalne inkluzije. Njihova podrška je neophodna i na sportskim i kulturno zabavnim aktivnostima, kako bi sa svojim ometenim vršnjacima stvarali društvo bez predrasuda i diskriminacije. Svoja pozitivna iskustva sa naših aktivnosti volonteri prenose svojim roditeljima, drugarima iz škole i fakulteta i utiču na mijenjanje stavova šire lokalne zajednice”, navela je Hekalo.

U okviru projekta ”Socijalna inkluzija je naša budućnost” članovi “Oaze” pripremaju i pozorišnu predstavu.

“Već radimo na predstavi, nadamo se da ćemo sve završiti do septembra, kada ćemo je premijerno izvesti. Očekujemo i podršku javnosti, pozvaćemo i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava, medije, ali i sve oni koji žele da nam pomognu da se izborimo za bolji I kvaji život djece i mladih sa smetnjama u razvoju, jer želimo da zajedno gradimo bolje i humanije društvo, bez predrasuda i stereotipa”, istakla je Hekalo.

Kako je saopštila, uprkos kvalitetnoj zakonskoj regulativi, najviše su diskriminisane djeca i mladi sa intelektualnim i teškim smetnjama.

“To pokazuju i istraživanja, jer je njih i teže uključiti u sve segmente društvenog života, a često su diskriminisana i u samoj porodici”, kazala je sekretarka “Oaze”, napominjući da je najveći napredak napravljen u oblasti obrazovanja djeca sa smetnjama.

Iako od svog osnivanja 2006. godine “Oaza” predano radi na poboljšanju kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama, Rasema Hekalo ističe da u ovom trenutku udruženje otežano funkcioniše.

“Projektima i aktivnostima koje smo realizovali istakli smo se ne samo u lokalnoj zajednici, već i na nacionalnom nivou, a upravo je zbog toga jako tužno to što zavisimo od projekata, zato se i iskreno nadam da ćemo u budućnosti imati veću podršku države”, kazala je Hekalo.

Repriza emisije "Šta može NVO" biće emitovana večeras na programu Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE