Fantastična priča Tihomira Jovanovića “Djevojka sa slovom M u očima”, danas na programu RBP

Danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30h u okviru serijala "Fantastične priče" emitujemo priču, Tihomira Jovanovića “Djevojka sa slovom M u očima”,   objavljenu u zbirci Đavolji prst.

Serijal emisija Fantastične priče emitujemo u susret VII Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2019.

 

***

Prst nečastivog

Osmehe briše I slast sa usana njenih

Orošenih kapima vina

Sve bilo je obmana

Dah na vetru samo

Opet lutam i ljude pitam

Da li je tu prošla devojka

Sa slovom M u očima…

Velike, kratke ljubavi. Kako su brzo i burno gorele. Samo je pepeo ostajao, hladan odmah po sagorevanju, i po njemu pišem ime koje počinje slovom M.

I moja sadašnja devojka jedna je od onih sa slovom M, upisanim u očima. Studira pravo na Beogradskom univerzitetu, a poreklom je iz Crne Gore, neko mesto kraj Podgorice. Povremeno je koristila praznike i pauze na fakultetu da obiđe roditelje i rodbinu. Ponekada bih i ja išao sa njom, ali ovoga puta, za Uskrs, otišla je sama, a ja ostah da odradim neki privatni posao, tezgu koja je trebalo da nam donese nešto para i plašeći se da ću i njeno ime upisati u pepelu koji vetar ne raznosi, već u meni ostaje, siv i postojan…

Mobilni je zapištao sa komode kraj kreveta, melodijom iz Herkula Poaroa, njenim omiljenim likom, znak da mi je stigla poruka. Lenjo sam pružio ruku ispod toplog prekrivača ka spravi koja je nemilosrdno ponavljala temu. Proleće još uvek nije ovladalo danima, a pogotovo noćima i jutrima…u sobi je hladnjikavo, ali kome je ovako rano do slanja poruka?

Njen broj i poruka: „Dođi odmah, strina je teško bolesna“.

Šta ovo znači? Čemu poruka, zašto me nije jednostavno pozvala i sve mi rekla kada je tako nešto u pitanju…? Izabrao sam opciju u meniju za SMS – započni glasovni poziv, ako je poslala poruku, sigurno je budna.

„Besplatno obaveštenje, pretplatnik kojeg ste pozvali trenutno nije dostupan, molimo pozovite kasnije. Besplatno…“

***

Priču u elektronskoj formi možete naći na portalu www.refesticon.com      

http://refesticon.com/dokumenta/Djavolji%20prst.pdf

 

Audio snimak na kanalu  soundcloud

https://soundcloud.com/rbp-redakcija/fantasticne-price-devojka-sa-slovom-m-u-ocima-tihomir-jovanovic?in=rbp-redakcija/sets/fantasti-ne-pri-e-refesticon

Fantastične priče na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 17 časova i 30 minuta.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje